Podezřelý ze série výbuchů zemřel, než ho policie stihla obvinit

Případ osmašedesátiletého muže podezřelého ze série bombových útoků, kterého na sklonku minulého roku dopadla policie na Náchodsku, se nedostane k soudu. Důchodce z Prahy dnes totiž ve vojenské nemocnici ve Střešovicích zemřel, ještě než jej detektivové stihli vyslechnout a obvinit. O smrti podezřelého bez bližších podrobností informovala mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Je pravděpodobné, že muž podlehl zraněním, která si schválně způsobil na útěku před policií. Při sebevražedném pokusu si pořezal krk, jeho zdravotní stav potom zkomplikovala sraženina na mozku. Lékaři mu nedávali velké naděje na přežití.

Smrtí uniknul důchodce, který byl podle lékařů psychicky narušený, obvinění z obecného ohrožení a šíření poplašné zprávy, za což by mu hrozilo až 15 let vězení. Celkem byl podezřelý z 18 pumových útoků, pokusů o ně a výhrůžek bombou. Analýza DNA jej podle kriminalistů jednoznačně usvědčuje minimálně ve 12 případech. Šest zbývajících případů detektivové došetří a pak celý případ podle Kosinové zřejmě odloží.

Muže policie dopadla na Bukové Hoře u Teplic nad Metují, když se pokoušel položit bombu k pomníku česko-německého přátelství. Poškodit podobné pomníky se zřejmě snažil už v minulosti. Zaměřoval se ale údajně i na sabotování železničních tratí a další cíle. První útok, na pražskou vysočanskou nemocnici, se odehrál v roce 1999. Při žádném z výbuchů nebyl nikdo vážně zraněn.