Budvar zvítězil ve sporu s Anheuser-Busch v Japonsku

Tokijský vrchní soud rozhodl ve sporu mezi Budějovickým Budvarem a americkým pivovarem Anheuser-Busch (AB) o o používání označení Budweiser ve prospěch českého výrobce. Budvar to dnes uvedl v tiskové zprávě. Soud v odvolacím řízení odmítl také nároky AB na náhradu škody, která mu údajně vznikla užíváním ochranné známky jihočeským pivovarem.

Minulý měsíc se český pivovar dočkal podobného úspěchu v Litvě, na Tchaj-wanu a ve Španělsku. Dalších asi 40 soudních sporů a stejný počet správních řízení před patentními úřady o exkluzivní používání značky Budweiser Budvar N.C. obě firmy nadále vedou.

Podle sdělení Budvaru japonské soudy odmítly veškeré požadavky amerického pivovaru, a ten je povinen uhradit i soudní poplatky spojené s řízením.

Obě společnosti bojují o právo používat jméno Budweiser od roku 1906, kdy český pivovar začal prodávat své produkty do USA.

Budějovický Budvar nyní vyváží svůj prémiový ležák do více než 60 zemí pěti světadílů. Po 62 letech se rovněž vrátil na trh USA a Kanady, kam exportuje svůj ležák pod alternativním obchodním jménem Czechvar.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než stovce zemí světa.