Policie navrhla obžalovat mladíka za falešné povodňové konto

Policie navrhla obžalovat čtyřiadvacetiletého Davida T. za to, že u Komerční banky zřídil falešné povodňové konto. "Ke kontu se doznal, dá se tedy předpokládat, že ho obžaluji," řekl státní zástupce z Prahy 1 Pavel Suchánek.

David T. byl obviněn začátkem září z pokusu o podvod za to, že v srpnu po katastrofálních záplavách vylepil ve Vodičkově ulici v Praze 1 leták se žádostí o příspěvek na povodňové konto. Neuvedl ale, že jde o jeho osobní účet, který si otevřel ještě před povodněmi. "Ve své výpovědi uvedl, že za peníze, které takto shromáždil, chtěl zakoupit věci potřebné po povodních, jako například dezinfekce," informoval Suchánek. David T. je stíhán na svobodě a hrozí mu až dva roky vězení.

Pražská policie také zkoumá podezřelé povodňové konto, které se tentokrát objevilo na internetu. Zatím nebyl nikdo obviněn. Vyšetřování pokračuje, ale vyšetřovatel ještě nechce uvolnit žádné informace, aby nebylo narušeno, řekla mluvčí pražské policie Daniela Razímová. Policie neuvedla, na jakých webových stránkách se podezřelé konto objevilo, ani o jaký jde bankovní ústav.

Dobročinnosti lidí se již před pěti lety při povodních na Moravě snažil zneužít šéf Nadace kardinála Františka Tomáška. Soud ho za to letos v březnu poslal na deset let do vězení. Organizace pod jeho vedením odebrala od firem zboží za deset miliónů korun. K lidem postiženým potopou se ale nikdy nedostalo. Případ bude příští týden projednávat Vrchní soud v Praze. V současnosti fungují již desítky sbírkových povodňových kont. Podle odhadů se na nich shromáždilo přes 320 miliónů korun.