Kalamita postihla více než třetinu okresů ČR

Česká republika zažívá nejhorší den letošní zimy, sněhová kalamita postihla více než třetinu okresů. Sníh a prudký vítr tvořící závěje uzavírají silnice i některé železniční trasy. Dálnice D1 mezi Brnem a Prahou je sjízdná s nejvyšší opatrností. Uzavřena je řada hraničních přechodů s Německem. Na Pardubicku pomáhá odklízet sníh armáda. "Situace není taková, že by bylo potřeba přistupovat k nějakým krizovým opatřením podle zákona o krizovém řízení," řekl ČTK mluvčí ministerstva vnitra Samuel Truschka. Kalamita je téměř v celých středních Čechách, na Karlovarsku, Teplicku, Jablonecku a Chomutovsku. Pro osobní dopravu jsou uzavřeny horské oblasti Mostecka. Českomoravskou vrchovinu by řidiči neměli projíždět. Kalamita je na Pardubicku, Písecku, Královéhradecku, Jindřichohradecku, Táborsku, Vsetínsku, Přerovsku, Jesenicku a Šumpersku. Postihla celý Moravskoslezský kraj s výjimkou Ostravy. V Praze jsou silnice mokré a sjízdné.

Sněhové závěje vyřadily z provozu desítky železničních úseků a způsobily řadu drobných nehod. Nikdo však při nich nebyl zraněn. V závějích uvízla řada vlaků. Nejvíce je postižena severní Morava, Českomoravská vrchovina a české pohraniční okresy. Železničáři jsou v pohotovosti po 24 hodin a využívají veškeré techniky k odklízení sněhu, řekla ČTK Martina Benešová z tiskového oddělení Českých drah.

Silou orkánu ve středu foukal vítr na nejvyšší české hoře Sněžce v Krkonoších. V nárazech dosahoval po půlnoci rychlosti téměř 170 kilometrů za hodinu, přičemž za orkán označujeme vítr, jehož rychlost přesáhne 118 kilometrů za hodinu, řekl František Chylík z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.