Česko zasypal sníh. Kalamita v dopravě. Na autech byla až centimetrová vrstva ledu

Foto: ČTK / Vít Šimánek

Celé Česko se probudilo do zasněženého rána. Sníh a na některých místech i ledovka však komplikovaly dopravu v celé zemi.

Foto: ČTK / Vít Šimánek

Autobusy a vlaky nabíraly i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Podle webu Českých drah byly zapadané výhybky. České dráhy hlásily kolem osmé hodiny ranní problémy téměř na 20 tratích. Ve středních Čechách nevyjelo několik vlaků včetně spěšných.

Na dálnicích policisté budili řidiče

Velké problémy byly na dálnicích. Na mnoha místech silnice blokují uvízlé kamiony. Více než deset kilometrů dlouhá kolona byla ráno na dálnici D1 u Větrného Jeníkova směrem na Prahu, policisté tam museli budit řidiče odstavených kamionů.

Foto: ČTK / Ondřej Hájek

Vydatně totiž sněžilo celou noc. Napadlo kolem patnácti centimetrů prachového sněhu. Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách.

V Brně vyhřívali výhybky

Hasiči mají za sebou desítky zásahů. Ledovka totiž zatěžuje větve a stromy u silnic. Ty se pod tíhou ledu lámou a padají na vozovku. Přesvědčil se o tom i řidič na jižní Moravě, který na spadlého stromu narazil. Právě ledovka ochromila dopravu na jižní Moravě. Největší problémy byly na Hodonínsku.

Brnem například celou noc jezdilo asi 40 tramvají a trolejbusů, aby na trolejovém vedení neulpívala ledovka. Zaměstnanci dopravního podniku také vyhřívali výhybky.

Foto: ČTK / Dalibor Glück

Rovněž na Olomoucku pokryl led téměř všechny silnice. Následky mrznoucího deště pocítili i motoristé, kteří se ráno mnohdy jen s obtížemi zbavovali až centimetrové vrstvy ledu, který stojící auta přes noc obalil.

Mrazy Česko neopustí, k ránu bude až minus 20

Sníh komplikoval dopravu i v Praze. Problémy měly autobusy, vlaky a kvůli zapadaným výhybkám i tramvaje. Stalo se také několik nehod. Organizátor dopravy doporučoval, aby lidé, pokud musí někam jet, využívali především metro. Omezení se týkalo desítek linek autobusů a tramvají. Problémy měli i lidé, kteří se chtěli do hlavního města dostat.

Foto: Hans Braxmeier,  Pixabay / CC0

A jak to vypadá, mrazy hned tak neskončí. Proudí k nám totiž ledový vzduch z Arktidy a teplota může k ránu klesat až k minus 20 stupňům Celsia. A pod nulou zůstane teplota i přes den, ojediněle nejsou vyloučené ani arktické dny s teplotou pod minus 10 stupňů Celsia.