Česko prožilo sněhovou kalamitu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Přívaly sněhu trápí Česko i Evropu. Potíže s dopravou opět těžce dolehly na nejfrekventovanější dopravní tepnu v Česku - na dálnici D1 z Prahy do Brna. Řidiče nizozemského kamionu zaskočila na Vysočině kluzká silnice. Při předjíždění jiného kamionu dostal smyk a havaroval. Postupně na místě havarovaly kamiony čtyři a blokovaly dálnici několik hodin, kde opět jako už tradičně stály kolony. Podobné dopravní kolapsy způsobené přívaly sněhu se opakovaly na mnoha místech Česka.

Foto: ČTK
Přívaly sněhu trápí Česko i Evropu. Potíže s dopravou opět těžce dolehly na nejfrekventovanější dopravní tepnu v Česku - na dálnici D1 z Prahy do Brna. Řidiče nizozemského kamionu zaskočila na Vysočině kluzká silnice. Při předjíždění jiného kamionu dostal smyk a havaroval. Postupně na místě havarovaly kamiony čtyři a blokovaly dálnici několik hodin, kde opět jako už tradičně stály kolony. Podobné dopravní kolapsy způsobené přívaly sněhu se opakovaly na mnoha místech Česka. Například na Plzeňku zapadl do sněhu autobus se 54 německými turisty. Hasiči okamžitě na místo poslali náhradní vozidlo. Podle mluvčího záchranářů Františka Vaška se nikomu nic nestalo:

"Turisté cestovali původně do hotelu v obci na Rokycansku. Tam je ta cesta hodně úzká. Cestou zapadli a hasiči je do hotelu dopravili."

Kvůli přívalům sněhu byl uzavřen hraniční přechod na Cínovci a pražské letiště Ruzyně přestalo přijímat letadla. Problémy mělo již od středy večer, kdy řada letů nabrala více než hodinové zpoždění, některé byly zrušeny. Jak uvedl provozní ředitel Řízení letového provozu Jan Štindl, ve čtvrtek ráno se už opět létalo.

Foto: ČTK
"Ale se sníženou kapacitou 15 příletů za hodinu. Normální kapacita, když je všechno za normální situace, je 22 příletů za hodinu. Uzavření letiště bylo z důvodu čištění odbavovací plochy a stojánek pro letadla."

Situace se pak na letišti ještě opakovala. Zpoždění nabraly i vlaky. Železničáři jsou v pohotovosti a na odklízení sněhu z kolejí a výhybek je nasazen maximální počet lidí. A jak vypadá situace v Praze. Zde se zdá, že už neplatí starý vtip: Víte, kdo jsou nejmenší lidé v Praze? No přece silničáři. Napadne 5 centimetrů sněhu a už je není vidět. V metropoli napadlo tentokrát sněhu 20 centimetrů a silničáři problémy zvládli. Pracovali nepřetržitě celou noc a doprava jezdí, i když s problémy. Potíže jsou na tramvajových tratích, a to s výhybkami. Musí se čistit od sněhu, tramvaje mají zpoždění. Vyhlídky do dalších dnů však nejsou příliš růžové. Meteorologové očekávají, že bude sněžit dál, i když ne tak intenzivně. Navíc s tím, jak se bude blížit konec týdne, budou prudce klesat teploty až ke dvaceti pod nulou, takže nás čeká pěkně studený Silvestr.