Česko se potýká s následky sněhové kalamity

Foto: ČTK

Auta zapadaná až po střechu, uvízlý vlak u Jablunkova, tisíce domácností bez proudu a také snowboardisté na pražském Petříně. Tak vypadal tento víkend v České republice, kterou zejména na východě zasáhla sněhová kalamita. Od čtvrtka napadlo místy až půl metru sněhu. Více už Milena Štráfeldová

Foto: ČTK
Nejhorší situace byla na severní Moravě a ve východních Čechách. Kvůli sněhu byl šest hodin uzavřen hlavní železniční tah na Slovensko. Silnice nižších tříd jsou dosud mnohde neprůjezdné. Sníh způsobil i výpadek elektřiny na Karvinsku. Sněhovou kalamitu na severní Moravě zažil i náš kolega Josef Kubeczka.

„Já jsem měl možnost se pohybovat autem, spíš to ale vypadalo, jako když opilec stoupne na brusle, protože to se skutečně nedalo uřídit. V této chvíli se zdá, že pokud nebude sněžit, tak to může dopadnout dobře, protože hlavní tahy jsou protažené. Vedlejší silnice jsou na tom hůř, je tam uježděný sníh. Bude trvat, než cestáři zvládnou odklidit sníh ze silnic, ale také z přilehlých chodníků. Úrazů bylo požehnaně, protože po tom se chodit nedalo. Ale nejvíc je toho dnes ráno."

Foto: ČTK
Problémy měli silničáři i na Královéhradecku, Náchodsku a Rychnovsku, kde je kalamitní stav. Na frekventované silnici mezi Hradcem a Jičínem uvízli řidiči v zavátých autech na 33 hodin. Kolem půlnoci museli hasiči zamířit i na další silnici první třídy.

„Mezi Týništěm nad Orlicí a Třebechovicemi padají stromy na vozovku. V současné době nelze odhadnout, kdy bude doprava vrácena do původního stavu,"

říká Miroslav Tuček z operačního střediska krajské policie v Hradci Králové. Přívaly sněhu, námraza i stromy popadané do elektrického vedení způsobily rozsáhlé výpadky proudu na jižní Moravě. Bez proudu tam bylo na patnáct tisíc lidí, hlavně na Hodonínsku. Dodávky elektřiny se už ale podařilo obnovit. Poslední obcí byly Těšany na Brněnsku, kde podle starosty Pavla Dosoudila zůstali lidé bez proudu 33 hodin:

Foto: ČTK
"Otevřeně mohu říct, že jsem se spíš obával toho, že by mohl vzniknout nějaký požár, jak si každý pomáhal buď s topením nebo s osvětlením v domácnosti. Ty mrazy nebyly tak zásadní, protože u nás se pohybovaly kolem nuly. Kdyby se to prodloužilo ještě do zítřka, tak by se to dalo nazval krizová situace."

Sníh zasáhl také hlavní město. V Praze kvůli kalamitě zasedl v neděli krizový štáb. Podle prvního náměstka primátora Rudolfa Blažka se ale ukázalo, že tu i za mimořádných okolností dobře funguje záchranný systém:

Foto: ČTK
"Kromě snad dnešního rána, kdy cca jednu hodinu byl problém v nájezdu na barrandovské sídliště, kdy kamiony nemohly vyjet a zhruba hodinu byly pozastaveny, nejsem informován o tom, že bylo nějakých výraznějších problémů."

Sněhová kalamita také prověřila, jak se obce dokážou vyrovnat s novým zákonem o údržbě komunikací. Starostové sami přiznávají, že se jim podařilo udržet protažené jen hlavní tahy. Kde o chodníky nepečovali majitelé přilehlých nemovitostí, tam se chodci potýkali i s půlmetrovými závějemi.

Podle meteorologů má sněžení ustávat. Až do 20. ledna se ale čeká mrazivé počasí, kdy ani přes den teploty nevystoupí nad nulu.