Česko má za sebou nejmrazivější noc letošní zimy

Foto: ČTK

Česko má za sebou nejmrazivější noc letošní zimy. Na šumavské Kvildě bylo z neděle na pondělí -39,4 stupně Celsia, rekordní mráz naměřila víc než polovina stanic Českého hydrometeorologického ústavu. Mrazy vydrží déle, než se čekalo, zřejmě ještě dva týdny. Města budují provizorní noclehárny pro bezdomovce, přesto se už počet obětí mrazů blíží ke dvacítce.

Foto: ČTK
Moje příprava na cestu do mrazu začala pohledem na teploměr, který v Praze tak vysoké teploty jako na Šumavě neukazuje, ale minus 16 je taky dost. Jak potvrdila meteoroložka Marie Odstrčilová, na mnoha místech padly teplotní rekordy, například v Liberci nebo na Lysé Hoře:

"Na mnoha místech už padají teplotní rekordy, hlavně na severozápadě a severu republiky. Většinou je to na stanicích s kratší dobou měření, ale objevily se už i rekordy na stanicích, které měří víc než padesát nebo šedesát let."

Rekordní hodnoty naměřilo přes 90 stanic z celkových 178. Velké problémy působí mráz lidem bez domova. Obětí zimy se už stala skoro dvacítka lidí. Například v Praze se počet lidí bez domova pohybuje kolem 4 tisíc. Lůžek je ale čtyřikrát méně. Navíc byly proto postaveny už tři vyhřívané stany. Bezdomovcům se snaží pomáhat i v dalších městech. Například v Kutné Hoře je v tamní charitě běžně kolem pěti klientů, nyní 20. Je mezi nimi také pan Ladislav, který během roku přespává ve stanu v přírodě:

Foto: ČTK
"Já jsem ještě spával ve stanu do středy, ze čtvrtka na pátek už jsem spal tady. Teplo mi nebylo, ale dalo se to vydržet. Ještě nebyly takové mrazy. Včera nám už pomohli, a už jsem tady druhý den. Spí se v teple, můžeme se vykoupat, dobré je to."

Lidé si v mrazech také zkoušejí přitápět. Například ve Svobodných Heřmanicích zachraňovali lékaři pět obyvatel rodinného domu, kteří se málem otrávili zplodinami z kamen. Mráz komplikuje dopravu na i železnici. Praskají koleje i vodovodní potrubí. V Německu se na zamrzlém Labi zastavila lodní doprava. Do ochranných přístavů spěchají i české lodě, aby neuvízly v ledovém sevření. Topit se musí i na lodích, které stojí, vysvětluje lodník remorkéru Beskydy Josef Dušička.

Foto: ČTK
"Protože by zamrzlo topení, popraskalo by potrubí, pak by mohl prasknout i motor a v tom případě Beskydy jsou nepojízdné."

Ze zimy mají radost snad jen lední medvědi v zoo a milovníci zimních radovánek. Ale mráz působí i na ně, hory zaznamenaly kvůli mrazům sníženou návštěvnost. Otevírají se i bruslařské dráhy, led má totiž kolem dvaceti centimetrů, jako třeba na Lipně. Tady se dá bruslit na dráze dlouhé 38 kilometrů.

"Byly propojeny dva okruhy na bruslařské dráze. Poprvé v historii se dalo jet z Lipna nad Vltavou až do Horní Plané,"

Foto: ČTK
potvrzuje Eva Černíková ze skiareálu Lipno. Najdou se i milovníci zimy, kteří se rozhodli o víkendu v mrazu přespat venku. To jsem zjistila při rozhovoru s naším kolegou Ondřejem Novákem. Ondřeji, máte rád zimu?

"Moc."

Vy jste spal teď o víkendu na Šumavě. Co je nejdůležitější, když se spí v zimě venku?

"Teplé ponožky, protože když je zima na nohy, tak člověk neusne a pak už je zima víc a víc."

Tohle byla nejnižší teplota, ve které jste spal?

"Asi ano. Neměli jsme sebou teploměr, ale bylo to kolem minus 17 stupňů Celsia."

A zdá se, že mrazy hned tak nepřejdou. Podle meteorologů budou trvat nejméně do 20. února.