Letošní zima: mráz a spousty sněhu. Podle meteorologů ale není výjimečně zlá

Dálnice D1, foto: ČTK

Třicetistupňové mrazy, závěje sněhu, pod jehož tíhou se bortí střechy, a vážné komplikace v dopravě. Není prakticky týden, aby se kvůli sněhu a náledí nezablokovala doprava na nejdůležitější české komunikaci, dálnici D1 z Prahy do Brna. Taková je letošní tuhá zima v České republice, prý nejkrutější za uplynulých třicet let. Milena Štráfeldová se na názor zeptala odborníků - meteorologa Jana Pavlíka z Českého hydrometeorologického ústavu:

Dálnice D1,  foto: ČTK
"Myslím si, že to je trochu silné hodnocení. Prosinec byl prakticky normální, teplotně téměř přesně, jen srážkově byl poněkud nadnormální. Leden byl výjimečnější, teplotně byl silně podnormální, ale zase ne extrémně. Odchylka od normálu byla 3,4 st. Celsia. Nejnižší teplota byla v lednu, a sice na Šumavě v blízkosti Kvildské Slati, kde naměřili 34,3 st. Celsia. Několik záznamů kolem třiceti stupňů bylo i na jiných místech v České republice."

A co říkáte tomu množství sněhu?

"Množství sněhu na horách není nikterak výjimečné, protože teprve dnes dosáhla sněhová pokrývka v Krkonoších dvou metrů. Není to tak dávno, před několika málo lety, byla sněhová pokrývka koncem zimy přes tři metry. Co se týče sněhové pokrývky ve východní polovině našeho území, v nižších polohách je rozhodně nadnormální. A v západní polovině území v nižších polohách je celkem normální."

Jaké byly podle vašich záznamů ty zvlášť kruté zimy v minulých letech?

"Úplně nejkrutější zima byla v roce 1928 - 29, kdy 11. února bylo u Českých Budějovic v Litvínovicích bylo naměřeno - 42,2 st. Celsia. Samozřejmě bylo více zim, které by se daly nazvat výjimečné až kruté. Co se sněhu týče, ještě více sněhu než v zimě r. 1928 - 29 bylo v zimě r. 1969 - 70, kdy i v Praze byl sníh od listopadu do března a v březnu bylo dokonce víc než půl metru sněhu."

Jaká je podle vás prognóza letošní zimy? Tušíte, kdy přijde jaro?

"Oficiálně by měla zima končit koncem února, ale počasí udělá, co samo uzná za vhodné. Je předpoklad, že konec letošní zimy už bude výrazně teplejší, než byl dosavadní průběh. Od víkendu asi do poloviny příštího týdne náš ještě čekají mrazy, pravděpodobně se budou pohybovat kolem - 10 stupňů, ale v polovině příštího týdne se opět oteplí."