Václav Havel s novoročním projevem u ODS propadl, u ČSSD nikoli

Prezident Václav Havel sklidil za svůj novoroční projev kritiku od politiků Občanské demokratické strany. Zástupci vládní České strany sociálně demokratické včetně jejího šéfa Vladimíra Špidly se naopak ztotožnili s prezidentovými slovy o evropské integraci a národní identitě. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus označil tuto část projevu za opětovné zjednodušování debaty o EU. "Nelze nahradit věcnou debatu o přínosech a nákladech evropské integrace pro naše občany zjednodušeními ve stylu, že jde o spor těch, co si přejí svěží vítr občanské společnosti z EU, s těmi, co zde chtějí mít jakýsi zahnívající skanzen," tlumočil ČTK Klausovu reakci jeho poradce Ladislav Jakl. Klaus podle něj chce "volnou svobodnou společnost", proti níž ale směřují "některé socializující tendence EU". Klaus označil Havlův projev za opětovnou "negativistickou klasiku". Nic pozoruhodného v projevu nenalezl ani místopředseda ODS Jan Zahradil. Podobně jako Klaus se podivil, že prezident sám sebe vyjímá z politického dění a snaží se hrát roli nezávislého arbitra, přestože politickou kulturu v zemi spoluvytváří, a je za ni proto i odpovědný.

Vladimír Špidla se naopak zcela ztotožnil s Havlovým názorem, že integrovaná Evropa umožňuje národům hájit svou identitu a své skutečné zájmy. V roztříštěné Evropě by to podle něj možné nebylo. "Jsem přesvědčen, že projekt EU měl zabránit válce v Evropě, a to se podařilo," zdůraznil. Konkurenční prostor unie považuje spolu s Havlem za nejvhodnější prostředí k budování národní identity předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Také on se obává degenerace politiky. Východisko vidí v průhledné soutěži politických programů.

Nadšen prezidentovým varováním před mafiánským pojetím kapitalismu a před neúctou k právu je ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Místo bezobsažných blábolů, které se ve sdělení některých politiků objevují, burcuje občany k aktivitě a občanskému sebevědomí," řekl ČTK.

Prezident projevem nepřekvapil politologa Bohumila Doležala z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. "Neřekl nic, co by se neočekávalo. ...na jedné straně jsou ti dobří, to jsme my, na druhé ti zlí, to jsou oni, a občané si mají vybrat, na čí straně stojí," charakterizoval projev hlavy státu.