Analytici: Nižší nezaměstnanost je dána sezonou a vládní podporou

Snížení nezaměstnanosti v říjnu odpovídá standardnímu sezonnímu vývoji. Navíc k poklesu počtu nezaměstnaných přispělo i oživení ekonomiky v letních měsících, uvolnění opatření proti epidemii koronaviru a především podpůrné vládní program typu Anitivirus. Shodují se na tom ekonomové oslovení ČTK. V listopadu lze podle nich očekávat ještě stabilní vývoj na trhu práce, ale od prosince je možné počítat s postupným růstem nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,7 procenta, v předchozích třech měsících dosahovala 3,8 procenta. "Na meziměsíčním poklesu nezaměstnanosti se příznivě projevilo oživení ekonomiky po jarní pandemii spolu s pozitivními přínosy vládních programů Antivirus. Přichází ale čas, kdy končí pozitivní efekt programu Antivirus a nastává doba, kdy začíná ekonomice škodit," uvedl partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Radovan Hauk. Společnosti, které potřebují růst, nemají totiž podle něj pracovní sílu, protože ta je uměle udržovaná v podnicích, které stejně budou muset propouštět. "Růst nezaměstnanosti je ale dříve či později nevyhnutelný," dodal. I podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila brání růstu počtu nezaměstnaných v provozech postižených ekonomickými restrikcemi vládní podpůrné programy. Navíc podle něj řada podniků dohání předchozí výpadky produkce, k čemuž potřebuje nové pracovníky.

Nejnižší nezaměstnanost vykázal ke konci října okres Rychnov nad Kněžnou, kde bylo bez práce 1,8 procenta lidí. Následovaly okresy Pelhřimov, Jindřichův Hradec a Praha-východ s mírou nezaměstnanosti 1,9 procenta. Naopak nejvyšší byla v okrese Karviná, a to osm procent.