Skóre PES stouplo na 69 bodů, v pátek přibylo 6202 případů

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES stouplo o pět bodů na 69, což stále odpovídá čtvrtému stupni rizika. Za zhoršením indexu je růst reprodukčního čísla na 1,22. Dál se také zvyšuje denní nárůst pozitivních případů, v pátek jich laboratoře odhalily 6202, což je téměř o 1500 více než před týdnem. Proti čtvrtku je nárůst vyšší asi o 300 případů. Do statistik také přibylo dalších 109 úmrtí, celkem s onemocněním covid-9 zemřelo 9450 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Skóre PES je ve čtvrtém stupni rizika, tedy mezi 61 až 75 body, od neděle. V zemi přitom dál platí třetí stupeň rizika. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale v pátek na tiskové konferenci řekl, že v pondělí navrhne vládě přechod do čtvrtého stupně. Současná opatření se tak zpřísní, pravděpodobně od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. Laboratoře v pátek provedly 25.883 testů na koronavirus, čtvrtý den v řadě je pozitivních více než pětina z nich. Nejrozsáhlejší šíření nákazy bylo v poslední době zaznamenáno na Havlíčkobrodsku, následuje sousední Chrudimsko.

Rizikový index PES je k dnešku nejvyšší v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji, kde dosáhl 79 bodů. To už je nejvyšší pátý stupeň pohotovosti, který je vymezen 76 až 100 body. V něm se aktuálně nachází polovina krajů, vedle výše uvedených je to ještě se 78 body Olomoucký kraj a se 76 body Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj. Naopak nejnižší je index PES nadále v Praze s 51 body, což odpovídá třetímu stupni. V něm je už jen Plzeňský kraj s 56 body, zbylé kraje jsou ve čtvrtém.