Bavorsko od testování pendlerů po 48 hodinách neustoupí

Bavorsko prý trvá na testování českých pendlerů na koronavirus každých 48 hodin. Jednání mezi bavorskými a českými politiky doposud nepřinesla posun. ČTK to řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) po videokonferenci premiéra Andreje Babiše (ANO) s hejtmany. Kulhánek považuje takový stav za dlouhodobě neúnosný. Dlouhé kolony aut s pendlery, kteří potřebovali testy, se tvořily na hranicích už o víkendu a v pondělí znovu. Dnes bylo čekajících pendlerů na hranicích méně, je ale pravděpodobné, že se pondělní situace bude každé dva dny opakovat.

Bavorsko prý svůj postoj nezmění ani do budoucna. "Což ve výsledku pro nás znamená komplikace každých 48 hodin. Dlouhodobě je to z mého pohledu neudržitelné. Každých 48 hodin testovat 20.000 pendlerů, ať už sdíleně s německou stranou, je prostě dlouhodobě neúnosné. Proto jsme prosili, aby byl vyslán apel k německé vládě, aby pravidla změnila, ale Bavorsko si stojí na svém, jak konstatoval pan premiér," uvedl Kulhánek.

Testy musí mít i pendleři, kteří pracují na saské straně hranice, tam potřebují dva testy týdně, ty se také dělí mezi českou a německou stranu.