ČR z Afghánistánu evakuuje kromě diplomatů i místní síly a tlumočníky

Evakuaci českých diplomatů, místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě zajistí z Afghánistánu česká vojenská letadla. Stát by se tak mělo v těchto dnech, řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Bližší podrobnosti o probíhající operaci nebudou české úřadu kvůli bezpečnosti sdělovat. V sobotu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) rozhodl o evakuaci diplomatů z české ambasády. Česko slíbilo pomoc i místním zaměstnancům velvyslanectví a tlumočníkům české armády, kteří o to požádali. Česká armáda může do Kábulu poslat buď transportní letouny CASA nebo dopravní stroje Airbus. ČR je podle obrany Metnara (za ANO) v kontaktu se všemi afghánskými tlumočníky, kterých se týká záchranný program. Někteří tlumočníci tvrdí, že nebyli kontaktováni.

"Děláme vše proto, aby se naši diplomaté vrátili v pořádku domů. Co se týče pomoci spolupracovníkům české armády, chceme se o ně postarat, pracujeme na tom a máme na to plán," uvedl včera premiér Andrej Babiš (ANO). Situace se podle něj rychle zhoršuje. Opět zkritizoval stažení spojeneckých vojáků z Afghánistánu. "Postaráme se rovněž o místní síly na naší ambasádě, tak jak to dělají všechny evropské státy. Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost," uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánčk (ČSSD). "Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit," dodal ministr.

Předseda sněmovního zahraniho výboru označil za chybu překotnost, s jakou se americká administrativa stáhla z Afghánistánu vojáky

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) i předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) jsou přesvědčeni, že se evakuace včas podaří, řekli dnes v diskuzním pořadu Partie v televizi CCN Prima News. Veselý poznamenal, že všichni, kteří mají ze země odletět, se již stahují na letiště.

Podle Veselého na počátku "zaspalo" ministerstvo obrany, které mělo dříve vytipovat osoby z řad afghánských spolupracovníků, kterým bude chtít pomoct. Za obrovskou chybu označil překotnost, s jakou americká administrativa stáhla z Afghánistánu vojáky. Varoval před uprchlickou krizí, která by teď mohla nastat. Řekl, že je potřeba jednat s okolními zeměmi, aby uprchlická vlna nesměřovala do Evropy.

Část opozice přijala oznámení pozitivně

Oznámení část představitelů opozice přijala pozitivně. "Tohle je správné a jediné možné rozhodnutí, pokud chceme být bráni ve světě jako spolehlivý spojenec. Vláda by si ale měla uvědomit, že jde doslova o každou minutu," uvedla například k pomoci místním silám pracujícím na české ambasádě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Kriticky k postupu vlády se vyslovil bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Poznamenal, že vláda pomoc schválila koncem července. "Od té doby rychle postupuje jen Tálibán. Pomoc lidem, kterým jde o život, proti tomu pokulhává. Vysíláme tím signál i současným či budoucím spolupracovníkům, jak si jejich práce vážíme," napsal na twitteru.

Tálibán dnes po rychlé ofenzivě z několika posledních dnů bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do Kábulu. Pod kontrolou už tak má prakticky celou zemi. Povstalci kontrolují též hranice, takže ze země se lze dostat už jen letecky. To dnes udělal i prezident Ašraf Ghaní, který odletěl zřejmě do Tádžikistánu.

Z Kábulu se snaží dostat tisíce lidí a řada západních zemí z něj přes mezinárodní letiště evakuuje své občany. Rusko, které se naopak na evakuaci svých diplomatů nechystá, chce kvůli situaci v Afghánistánu mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ve čtyřmilionové afghánské metropoli dnes panuje chaos, nad městem přelétají vrtulníky, které evakuují lidi na mezinárodní letiště.