Obrana vybrala afghánské tlumočníky, kterým pomůže. Podle iniciativy Zachraňte tlumočníky vláda postupuje pomalu

Čeští vojáci v Afghánistánu

Ministerstvo obrany vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka.

"Osoby, kterých se tento program týká, budou v nejbližší době osloveny ministerstvem obrany. Z důvodu bezpečnosti a ochrany samotných účastníků tohoto programu je materiál zpracovaný v utajovaném režimu," uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Část překladatelů podle neoficiálních informací ještě před vyostřením situace v Afghánistánu preferovala spíše finanční pomoc před azylem v ČR. Teď může být situace zcela jiná. V úvahu může připadat i přesídlení do třetích zemí.

Ministerstvo zahraničí je připraveno udělit české ambasádě v Kábulu výjimku, aby mohla zajistit potřebná víza. Podle informací ČTK by se pomoc měla týkat asi dvou desítek tlumočníků.

Spolupracovníkům koaličních vojsk hrozí smrt

Afghánským spolupracovníkům koaličních vojsk hrozí smrtí povstalecké hnutí Tálibán, jehož bojovníci se zmocňují jednoho města za druhým. Ovládli už druhé největší afghánské město Kandahár. Za posledních osm dní se tak Tálibán zmocnil skoro poloviny afghánských provinčních metropolí.

Z velkých měst v rukou afghánské vlády podle AFP zůstávají už jen tři: Kábul, Mazáre Šaríf a Dželálábád. Svou současnou ofenzivu Tálibán zahájil v květnu, kdy zahraniční síly začaly s poslední fází svého odchodu.

"Je zřejmé, že dodržování nějakých dohod, ať už se Spojenými státy nebo s tou oficiální afghánskou vládou v Kábulu, není něco, čím by se Táliban měl řídit v momentě, kdy na bitevním poli vítězí, kdy ozbrojené síly Afghánistánu akorát opouští to teritorium," uvedl bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Podle iniciativy Zachraňte tlumočníky postupuje vláda pomalu

Zdroj: SOG - DEFENCE

Podle iniciativy Zachraňte tlumočníky postupuje vláda při pomoci civilním afghánským spolupracovníkům pomalu a netransparentně. Nabízet těmto lidem, kterým hrozí smrtí povstalecké hnutí Tálibán, finanční pomoc místo přesunu do bezpečí jim život nezachrání, uvedla iniciativa. Poukázala na to, že jiné státy s přesídlovacími programy dávno začaly.

Přesun do bezpečí jsme našim spolupracovníkům slíbili, kdo jiný než armáda by měl dostát svým závazkům, řekl veterán z misí v Afghánistánu Lumír Němec. Dodal, že jeden tlumočník už obdržel v Kábulu výhrůžky.

S ohledem na současnou bezpečnostní situaci Washington ve čtvrtek oznámil, že na letiště v Kábulu vyšle 3000 amerických vojáků, aby pomohli s evakuací diplomatů a amerických občanů. Británie chystá obdobný krok a pošle do země 600 vojáků. Německo kvůli situaci vyzvalo své občany, aby neprodleně zemi opustili.

Šéf zahraničního výboru: Za chvíli budeme tam, kde jsme byli před vstupem spojeneckých vojsk

Mnozí vyčítají USA a spojencům, že nedosáhly dohody mezi Tálibánem a oficiální vládou v Kábulu. Jak připomněl v České televizi předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Ondřej Veselý z ČSSD, cílem mise mělo být porazit hnutí Tálibán.

"To se nestalo a USA podle mě chybně přizvali Tálibán jako partnera, dohodly se s ním, kdy se stáhnou, a tím dali Tálibánu jasný prostor, kdy může začít dobývat Afghánistán zpět.  Tálibán zcela logicky té situace využil. Teď ty lidské a hmotné ztráty se ukazují skoro jako zbytečné, protože za chvíli budeme tam, kde jsme byli před vstupem spojeneckých vojsk."

Mise se od roku 2002 účastnilo na 11.500 českých vojáků, 14 jich zahynulo. Celkově padlo v Afghánistánu 3,5 tisíce vojáků NATO, 20 tisíc bylo zraněno.

Britský ministr obrany Ben Wallace očekává v Afghánistánu občanskou válku. Prohlásil, že pokud v Afghánistánu začne působit Al-Káida a bude ohrožovat západ, Británie by se tam mohla vojensky vrátit.