Generál Šedivý: V Afghánistánu nevíte, jestli vás jde člověk pozdravit nebo se jde odpálit

Martin Marcin, Kamil Beneš, Patrik Štěpánek, foto: Armáda ČR

Armáda vyšetřuje smrt tří českých vojáků, kteří zemřeli na východě Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Při útoku zemřel rotný Martin Marcin (36), který byl na vojenské misi popáté, dvakrát předtím působil v Kosovu, do Afghánistánu byl vyslán potřetí. Desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) byli na své první misi. V jejich blízkosti se odpálil asi osmnáctiletý muž, který byl pravděpodobně bojovník Tálibánu.

Martin Marcin,  Kamil Beneš,  Patrik Štěpánek,  foto: Armáda ČR
Všichni tři vojáci patřili ke 42. mechanizovanému praporu v Táboře. Vyšetřovatelé mají k dispozici zvukové i obrazové materiály z místa útoku, které zkoumají. Vojáci byli na běžné patrole, asi 9 kilometrů od spojenecké základny Bagrám. Kvůli složitému terénu bylo nutné vystoupit z obrněných vozidel. Jak uvedl generál Jiří Verner, útok byl nečekaný a vojáci neměli šanci se bránit:

"Byla spatřena pouze jedna osoba, která se odpálila v prostoru, který byl vybrán tak, že následky byly skutečně fatální. Naši tři vojáci zemřeli v podstatě okamžitě. Další dva afghánští vojáci jsou po operaci, stejně jako voják americký."

Do vyšetřování se zapojila i vojenská tajná služba. Vyšetřovatelé pracují i s verzí, že útočník měl komplice.

"Jsou některé indicie, že nemusel být sám, že mohl mít spolupracovníky. Je otázkou šetření, jak zpravodajského, tak ve spolupráci s americkými veliteli, zda mohl být ten útok připraven,"řekl v České televizi první zástupce náčelníka Generálního štábu Jiří Baloun.

Vojáci zatím nebudou do místa útoku chodit. Armáda chce vyloučit, že by se mohlo něco podobného opakovat.

Počty vojáků se měnit nebudou

Jiří Verner,  foto: Kateřina Šulová/ČTK
Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner řekl, že i přes tragické události se počty českých vojáků v misích měnit nebudou:

"Jistě budeme do důsledků analyzovat, proč se to stalo, jak se to stalo, tak, abychom se v maximální možné míře v budoucnu takovému fatálnímu případu vyhnuli."

Čeští vojáci se společně s velitelem americké divize v Afghánistánu už při pietním aktu rozloučili s trojicí zabitých Čechů. Jejich těla přepraví do Česka ve středu odpoledne armádní speciál. U příletu jejich ostatků bude i prezident Miloš Zeman, jakožto vrchní velitel ozbrojených sil České republiky.

Čeští politici vyjadřují soustrast rodinám. Kondoloval například náčelník Generálního štábu Aleš Opata, premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vojáky označil za hrdiny, kteří bojovali proti terorismu. Také vicepremiér a ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček z ČSSD uvedl, že terorismu se ustupovat nesmí.

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro obranu Alexandera Černého z KSČM by měli čeští vojáci navzdory útoku v Afghánistánu zůstat:

"Určitě nebudeme navrhovat jednání o snížení našich počtů v Afghánistánu. To by bylo přesně to, čeho chtějí talibanci, nebo ti, kdo stojí za atentátem, dosáhnout."

Zahraniční mise naopak kritizuje třeba Okamurova SPD.

Rodinám obětí už nabídla armáda pomoc svých psychologů a kaplanů. Podle vojenského kaplana Vladimíra Moravce není v takových případech pomoc jednorázová.

"Navazují takové věci jako je pomoc s pohřbem, ten navazující proces trvá několik měsíců až několik let, záleží na situaci rodiny, na jejich potřebách a zájmu."

V zahraničních misích už zemřelo 28 českých vojáků

Čeští vojáci na základně Bagrám,  foto: Karel Čapek/ČTK
Při zahraničích misích zemřelo od roku 1990 celkem 28 českých vojáků. Necelá polovina z nich v Afghánistánu. Podle armádního webu v zemi slouží 249 Čechů. V provincii Parván, kde zemřeli v neděli čeští vojáci, hlídá takzvaná strážní rota české armády koaliční základnu Bagrám už pět let. V Kábulu Češi cvičí budoucí letce Afgánské národní armády. Podle Jana Pejška, mluvčího Ministerstva obrany teď slouží v zahraničí 800 českých vojáků.

"Čeští vojáci slouží aktuálně v deseti zahraničních operacích na třech kontinentech, v Evropě, v Africe a v Asii, konkrétně na Středním východě. Nejvíce jich slouží v Afghánistánu, v Iráku, v Mali, pak skupina na Sinajském poloostrově. A nově máme velkou skupinu vojáků v Pobaltí v alianční misi."

Zatím nejhorší byl pro českou armádu 8. červenec 2014. Na stejném místě jako dnes - tedy u spojenecké základny Bagrám - tehdy zemřelo při sebevražedném útoku pět českých vojáků.

Jak uvedl někdejší šéf armády Jiří Šedivý, mise v Afghánistánu je typická tím, že "nevíte, kde máte nepřítele". "Nevíte, jestli vás jde člověk pozdravit v dobrém úmyslu, nebo jestli se jde odpálit,"řekl generál.