Pavel: Češi si nezaslouží zemi s blbou náladou, ale republiku pohody

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel, který porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Ten uznal porážku ve volbách a poblahopřál Pavlovi. Popřál mu, aby byl prezidentem všech občanů, vnímal jejich problémy a bojoval za české zájmy.

Nově zvolený prezident v projevu uvedl, že si Češi zaslouží zemi, která se nebude vyznačovat blbou náladou, ale bude republikou pohody. Pavel ve svém volebním štábu řekl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Pražském hradě chce všechny přesvědčit k návratu k nim. Poděkoval všem voličům včetně těch, kteří podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO). Doplnil, že v této zemi nevidí poražené voliče. Češi musí podle Pavla řešit problémy jako jedno společenství, i když je rozdělila právě skončená prezidentská kampaň, několik souběžných krizí, ale také politika, která se podle něj v poslední době vyznačuje konfrontací, vzájemným osočováním a hledáním důvodů, proč něco nejde. Místo toho chce v budoucnu hledat společná řešení.

Pavlovi k vítězství pogratulovala mimo jiné i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na twitteru napsala, že se těší na spolupráci, společná setkání a iniciativy. "Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být sílou," uvedla Čaputová. Představitelé bývalé slovenské vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) v prohlášení napsali, že Česko si zvolilo solidního a prozápadního prezidenta. Pavla označili za ztělesnění slušnosti v době předvolební kampaně.