Prezident Pavel se s kandidátem na ministra Výborným setká 20. června

Prezident Petr Pavel se setká s kandidátem na ministra zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) 20. června. Potvrdil, že ho do funkce jmenuje 29. června. Pavel to řekl v rozhovoru CNN Prima News. Prezident také uvedl, že vývoj státního rozpočtu ho znepokojuje. Zkritizoval, jak byl sestaven letošní rozpočet, i způsob komunikace vlády. Ministerstvo financí podle něj k záležitosti přistoupilo tak, že podhodnocovalo výdaje a nadhodnocovalo příjmy, což se dělo i v minulosti. Schůzku k důchodové reformě chce Pavel svolat na podzim.

Pavel řekl, že důvody odchodu současného ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) jsou osobní. Poznamenal, že nemá důvod je přezkoumávat. Podstatné pro něj je, že premiér s takovým řešením souhlasí. Nekula ve středu oznámil svou rezignaci ke konci června. Svůj odchod z funkce zdůvodnil tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany.

Ohledně vládního konsolidačního balíčku uvedl, že bude asi nutné současný návrh vzít jako nutný a přijmout ho případně s drobnými úpravami a začít jednat o druhém a případně třetím úsporném balíčku, které by byly dlouhodobější. K tomu je nutné, aby se na jeho přípravě podílela i opozice. Zdůraznil, že konsolidace veřejných financí není záležitostí vlády Petra Fialy (ODS), ale věcí státu. Řekl, že balíček způsobí škody, pokud ale mají být napraveny veřejné finance, bude to bolet.