Nezaměstnanost v Česku v červnu zůstala na 3,6 procenta, volných míst opět ubylo

Situace na trhu práce se mírně zhoršila. Nezaměstnanost v červnu díky sezonním pracím totiž obvykle klesá, letos v červnu však míra nezaměstnanosti stagnovala na květnových 3,6 procenta. Důvodem je nepřesvědčivý vývoj české ekonomiky. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. V dalších měsících proto očekávají postupný nárůst míry nezaměstnanosti ke čtyřem procentům.

"Nebývá zvykem, aby nezaměstnanost v červnu stagnovala, ale stalo se. Míra nezaměstnanosti v době, kdy stále nabíhají sezonní práce, tentokrát zůstala stabilní," řekl ČTK analytik Banky Creditas Petr Dufek. Důvodem je podle něj zřejmě pokračující propouštění v průmyslu, které se dotýká už i kmenových zaměstnanců.

"Na trhu práce se na první pohled nic zvláštního neděje. Detailnější pohled odhaluje postupné zhoršování situace, což zapadá do současného vývoje v průmyslu a stavebnictví," uvedl analytik Deloitte David Marek. Po odhlédnutí od sezonnosti se podle něj podíl nezaměstnaných mírně zvýšil na 3,8 procenta. Eroze je nenápadná, před rokem činil podíl nezaměstnaných 3,6 procenta, ovšem před dvěma roky jen 3,3 procenta. Současně ubývá i volných pracovních míst, kterých je nyní méně než lidí bez práce, dodal.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v červnu v Ústeckém kraji (5,9 procenta), naopak nejnižší v Praze a Kraji Vysočina (2,7 procenta). Karviná po letech přestala být okresem s nejvyšší nezaměstnaností v ČR. Předstihl ji Most, kde po ukončení těžby v lomu ČSA stoupl podíl na 8,4 pct.