Sněmovna přerušila debatu o růstu televizního a rozhlasového poplatku

Úvodní sněmovní debatu o sporném růstu poplatku za televizi a rozhlas poslanci v první jednací den nedokončili. Čtvrteční diskuse trvala zatím 15 hodin a provázela ji zejména opoziční kritika vládní předlohy. Týkala se třeba i navrhovaných pravidel valorizace poplatků do budoucna a změny v jejich hrazení firmami. Lídři opozičních ANO a SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura mluvili v souvislosti s poplatky o plošné dani a Babiš i o korupci dvojice veřejnoprávních médií. Shodovali se v tom, že činnost veřejnoprávní televize a rozhlasu by měl hradit stát.

Řada opozičních řečníků poukazovala i na to, že Česká televize a Český rozhlas nepodléhají kontrole ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu. Šéf SPD Okamura požadoval, aby Sněmovna vyzvala kontrolní úřad k prověrce hospodaření obou veřejnoprávních médií s vybranými poplatky i s vyhodnocením účelnosti výdajů. Nejdelší projev měl předseda ANO Andrej Babiš, který mluvil zhruba 4,5 hodiny a výslovně uvedl, že jde o obstrukci s cílem zvýšení takzvaných koncesionářských poplatků oddálit. Již dříve prohlásil, že kvůli tomu bude ve Sněmovně "krvácet na barikádě", od 18:00 se ale z dalšího jednání omluvil.

"Rozhlasový a televizní poplatek významně vzdaluje média veřejné služby od politického zásahu," oponoval opozičním tvrzením ministr kultury Martin Baxa (ODS). Vládní návrh hájil argumenty o posílení nezávislosti a odolnosti médií veřejné služby a o zajištění jejich stabilního financování. Změny jsou podle ministra únosné a vyvážené, nejsou revoluční.