V ČR je i přes začátek zákazu 150.000 nevyhovujících kotlů, výměny zrychlují

Navzdory dnes začínajícímu zákazu kotlů první a druhé emisní třídy jich v českých domácnostech je stále přes 150.000. Poptávka po výměnách sice podle výrobců v posledních týdnech razantně vzrostla, drtivá většina objednávek se však do začátku zákazu nestihla vyřídit. Na dotaz ČTK to uvedl prezident prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

V první polovině roku podle dat asociace výměny nevyhovujících kotlů v Česku poměrně vázly. Zatímco v úvodu roku bylo podle odhadů asociace k výměně více než 200.000 kotlů, nyní jich zůstává stále přes 150.000. "U tohoto čísla je nutné si uvědomit, že významná část provozovatelů těchto kotlů nepočítá s jejich výměnou minimálně do příštího roku. Jedná se buď o starší seniory nebo o sociálně slabé lidi, kteří výměnu nemají jak profinancovat," řekl Lyčka. Část provozovatelů podle něj nejspíš bude čekat na to, jak bude zákaz v praxi kontrolován.

Zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy je v zákoně od roku 2012. Od září 2022 platí pro všechny mimo rodinné či bytové domy a stavby pro rodinnou rekreaci. Důvodem je to, že patří mezi jedny z největších znečišťovatelů ovzduší.