K výměně stále zbývá až 150.000 kotlů, firmy čekají nápor po létě

Výměny nevyhovujících kotlů v českých domácnostech zatím váznou. V Česku je podle odhadů stále až 150.000 neekologických kotlů, které je nutné do září vyměnit. Podle výrobců sice zájem o výměnu od skončení topné sezony postupně roste, majitelé je však často plánují až na závěr léta. Po letních prázdninách proto očekávají zvýšený nápor. Od 1. září bude v Česku zakázaný provoz kotlů, které nebudou splňovat parametry třetí a vyšší emisní třídy. Pokuty za vytápění neekologickým kotlem mohou dosahovat až 50.000 korun, a to opakovaně.

"V první polovině letošního roku bylo vyměněno minimum starých kotlů na pevná paliva tříd 1 a 2," řekl prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka. Podle odhadů asociace domácnosti vyměnili za pololetí asi 10.000 nevyhovujících kotlů. "Takže dle našeho odhadu je nevyměněno stále víc jak 200.000 kotlů této kategorie, z nichž je 140.000 až 150.000 kotlů, které tvoří hlavní zdroj vytápění," podotkl Lyčka.

"Velká část nevyhovujících kotlů je již na hraně své životnosti, jsou ve velké míře provozovány u seniorů vyššího věku, kteří často hovoří o dožití i se svým kotlem, či u sociálně slabších lidí, kteří nemají finance na dofinancování výměny i za použití dotací," popsal situaci Lyčka. I tak podle něj zvýšený mediální tlak na provozovatele donutil k výměně podstatně více lidí, než by tomu bylo přirozenou cestou.