Detaily podpory pro občany kvůli vysokým cenám energií sdělí vláda příští týden

Podpora pro občany je připravena, detaily sdělíme příští týden, uvedla vláda, která zasedne opět v pondělí, aby řešila opatření kvůli vysokým cenám energií.

Petr Fiala | Foto:  Úřad vlády ČR

Rozhodne o nich na základě pátečního jednání ministrů pro energetiku zemí Evropské unie. Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že národní řešení bude spočívat v zavedení garantovaných cen elektřiny a plynu pro domácnosti, zajištění dostatku energie pro veřejné instituce a kritickou infrastrukturu za přijatelné ceny a v pomoci pro podnikatele. K tomu, jak by mohl cenový strop u elektřiny vypadat, se odmítl vyjádřit.

Stejně reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Marian Jurečka | Foto:  Úřad vlády ČR

"Budeme tady mít jasnou konkrétní pomoc pro domácnosti, tak také pro veřejný sektor, to znamená nemocnice, sociální služby, školy, obce, města, kraje. Budou mít jasnou garanci, že budou mít zajištěné dodávky energií pro ten příští rok. Zároveň tady bude také jasná adresná pomoc, která bude garantovat jistotu i firmám."

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) existuje ve vládě shoda na vzniku státního obchodníka s energiemi, který zajistí výhodnější ceny pro veřejný sektor. O licenci na obchodování s elektřinou a plynem už požádal u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) státní podnik Prisko.

Síkela: Možná nemůžu zaručit nejkomfortnější zimu

Evropští ministři by v pátek měli probrat několik variant řešení krize. Česká republika bude chtít na jednání zařadit například tzv. iberijský model, který by na trhu odděloval ceny elektřiny a plynu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce otevřít i diskusi o možnosti omezení prodejů emisních povolenek.

Ministr Síkela novinářům řekl, že lidem nemůže zaručit možná nejkomfortnější zimu, ale nemusejí se bát, že budou v mrazu, nebo nebudou mít energie z čeho zaplatit. Upozornil na to, že trh s energiemi selhal a je třeba, aby stát poskytl pomoc.

Místopředseda opozičního hnutí ANO a exministr průmyslu Karel Havlíček současnému kabinetu vyčítá, že nejedná dost rychle.

Karel Havlíček,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

"Od července upozorňujeme na to, kam letí ty ceny. Už na začátku srpna byly ty ceny extrémně vysoké. Ještě před 14 dny nám říkal pan ministr Síkela s vážnou tváří, že nebude žádné zastropování, a že firmy nedostanou ani korunu. Okomentoval to tím, že bychom nešetřili a proto se tady vytvořil nadresortní tým."

Ministr Síkela zmínil, že z některých stran slyší kritiku, že měl jednání ministrů EU svolat dříve. "Možná, že kdybych radu svolal o týden dříve, nenašel bych pro to v Evropě většinu. V této chvíli ostatní státy potvrdily, že je správný čas," dodal Síkela.