Státní památky do konce srpna navštívilo 3,2 milionu lidí, meziročně méně

Státní hrady a zámky navštívilo letos do konce srpna 3,2 milionu lidí, což je o čtyři procenta méně oproti loňsku. ČTK to dnes sdělila mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Blanka Černá. Na většině státních památek však v letošní hlavní sezoně také zdražilo vstupné, v průměru o šest procent. Mezi nejnavštěvovanější státní památky patří zámek Lednice, hrad a zámek Český Krumlov, zámek Hluboká nad Vltavou a hrady Karlštejn a Bouzov.

"Památky musely konkurovat zahraničním dovoleným, na které se řada Čechů letos o prázdninách vydala. Negativní dopad na návštěvnost mělo i horké počasí, opakované silné bouřky a pokles kupní síly obyvatel," stojí v tiskové zprávě NPÚ. Ústav doplňuje, že památky se o pozornost veřejnosti dělily také s významnými sportovními událostmi - fotbalovým mistrovstvím Evropy či letními olympijskými hrami.

Nejvytíženějšími letošními dny na státních památkách byly státní svátky 5. a 6. července, kdy hrady a zámky navštívilo téměř 100.000 návštěvníků. Hradozámecká noc, která památky nechala otevřené i po setmění, přilákala 24. srpna 19.000 lidí. Nejvyšší nárůst v návštěvnosti letos zaznamenal státní zámek Lysice, a to díky otevření obnovené zámecké zahrady.