BIS ve výroční zprávě varuje před Ruskem, Čínou a hrozbami v kyberprostoru

Největší hrozbou pro bezpečnost Česka zůstává podle BIS Rusko. Bezpečnostní informační služba o tom informovala ve výroční zprávě za rok 2023. „Rusko představuje pro západní svět včetně ČR hrozbu přesahující konflikt na Ukrajině. Ruské snahy o polarizaci veřejnosti, šíření dezinformací či sabotážní aktivity představují vážné bezpečnostní riziko, kterému se Česko bude muset věnovat i v předvídatelné budoucnosti,“ píše tajná služba. Podobně jako v předchozích letech se BIS ve zprávě věnuje i hrozbám Číny, islamistického terorismu, extremismu, ale také dezinformacím.

Rusko se souvislosti s válkou na Ukrajině snažilo loni informačně působit na českou veřejnost, v jeho aktivitách dominovalo téma poskytování pomoci Ukrajině. Čeští zpravodajci si loni připsali úspěch, když ve spolupráci se zahraničními partnery začali rozkrývat web Voice of Europe. Podle tajné služby ho řídili proruští politici, šířili přes něj ruskou propagandu a upláceli jiné evropské politiky. BIS upozorňuje také na obcházení protiruských sankcí. Podezřelé firmy v Česku třeba poptávaly letecké součástky. Několik obráběcích strojů, které se dají použít pro vojenské účely, pak z Česka do Ruska skutečně dorazilo.

Čínu označuje BIS jako „velké bezpečnostní téma současnosti“. Na rozdíl od Ruska, Čína Evropu neohrožuje vojensky, její metody jsou sofistikovanější. Snaží třeba ovládnout světový trh se strategickými surovinami, jako jsou různé vzácné kovy. Nebo se pokouší dostat do závislosti méně rozvinuté státy. Konkrétně v Česku podle BIS loni čínští agenti rozvíjeli vztahy s vlivnými osobami a dál využívali české akademiky k získání neveřejných informací.

BIS také varuje před zneužitím dat z chytrých zařízení vyrobených v rizikových zemích. Uživatelé chytrých telefonů, hodinek, ale i elektroautomobilů by měli podle BIS věnovat při výběru zvýšenou pozornost tomu, zda přístroje nepochází ze zemí, jejichž politický režim a legislativa zvyšují možnost zneužití dat státní mocí.

BIS: Příchod ukrajinských uprchlíků nezpůsobil v ČR nárůst kriminality

Civilní kontrarozvědka ve zprávě informuje, že bezpečnostní složky v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny nezaznamenaly významnější nárůst kriminality. Příchod uprchlíků po ruské invazi podle informací kontrarozvědky nezvýšil ani aktivity organizovaných zločineckých skupin, do Česka nepřivedl ani žádnou rizikovou osobu spojovanou s islamistickým radikalismem. Invaze na Ukrajinu dál zásadně ovlivňovala celkovou bezpečnostní situaci v Česku. Bezprecedentní migrační vlnu se podle BIS podařilo zvládnout, což je mimořádným úspěchem českého státu i společnosti. Dílčí problémy spatřuje BIS v integraci ukrajinských dětí do českých škol či v hledání zaměstnání uprchlíkům, které by odpovídalo jejich kvalifikaci. Ke konci března si podle vlády dočasnou ochranu v ČR prodloužilo 320.000 uprchlíků, přichází jich zhruba 1500 týdně. Koncem roku by se jejich počet podle odhadu mohl vyšplhat k 400.000.

Extremistická scéna loni v ČR podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) nepředstavovala významné bezpečnostní riziko. Počet osob inklinujících k násilným projevům byl zanedbatelný, uvedla BIS.