Kuba: Vedení ODS si musí přiznat, že krajské volby byly neúspěchem

Vedení vládní ODS si musí přiznat, že krajské volby byly neúspěchem, řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v dnešním pořadu Partie na CNN Prima News. Situaci podle něj nejde bagatelizovat, s ohledem na sněmovní volby v příštím roce je výsledek velmi špatný. Respektuje dotazy na to, zda se nevrátí do celostátní politiky. Volby podle něj v této otázce nic nezměnily, soustředí se na Jihočeský kraj, jehož dobrou správu sliboval tamním občanům ve volbách.

Letošní krajské volby v zemi jasně ovládlo opoziční hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo v deseti ze 13 krajů. Kuba zvítězil v Jihočeském kraji, kde s ODS získal přes 47 procent hlasů a strana bude vládnout sama. Premiér a šéf ODS Petr Fiala v sobotu uvedl, že výsledky odráží realitu, pro ODS nejde podle něj o úspěch, ale ani fatální neúspěch.

Místopředseda vládních lidovců a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v Partii řekl, že volby odráží realitu. Lidé podle něj volili ANO kvůli celostátním tvářím bez ohledu na to, kdo kandidoval v jednotlivých krajích. Místopředseda opozičního ANO Radek Vondráček považuje úspěch hnutí za výsledek opoziční práce. Ironicky ale dodal, že by to ANO nedokázalo bez "každodenní mizerné práce vlády".