Nová pravidla pro pendlery začnou v Rakousku platit 10. února

Nová pravidla pro lidi, kteří pravidelně dojíždějí do Rakouska za prací či za rodinou, začnou platit ve středu 10. února. S odvoláním na výnos ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura APA. Pendleři z okolních zemí včetně Česka se budou muset nechat jednou týdně otestovat na koronavirus. Nutná bude také on-line registrace. Negativní test bude Rakousko nově požadovat i po všech dalších lidech, kteří budou chtít překročit hranice.

Vláda kancléře Sebastiana Kurze v pondělí oznámila, že uvolní od příštího týdne některá opatření proti šíření koronaviru, zároveň ale zpřísní režim na hranicích. Nové rakouské opatření na twitteru kritizoval jihočeský hejtman Martin Kuba. "Nechci tady vyvolávat mezinárodní konflikt, ale musím říct, že už mě fakt napadá jen málo opatření, která jsou epidemiologicky zbytečnější, než ukazovat sedm dní starej test," napsal hejtman jednoho ze dvou českých krajů, které s Rakouskem sousedí.

Negativní test na koronavirus budou muset podle agentury APA nově předkládat na hranicích i lidé, kteří přijíždí do Rakouska za jiným účelem než do zaměstnání. Jejich test nesmí být starší než 72 hodin. V platnosti pro tyto lidi zůstává povinnost desetidenní karantény. Z ní se budou moci nadále dostat po pěti dnech, pokud budou mít negativní PCR test. V úterý ministr vnitra Karl Nehammer tvrdil, že tato možnost bude zrušena, nakonec ale v nařízení ministerstva zdravotnictví zůstala. Pendleři jsou z nařízení o desetidenní karanténě nadále vyjmuti.