Odbory: Škoda chce do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o 3000

Automobilka Škoda Auto chce podle odborů od letoška do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o pět procent, tedy asi o 3000 lidí. Zastavil se už například nábor nepřímého personálu, a to zejména mimo výrobní oblasti. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář. Odbory se snižováním počtu zaměstnanců nesouhlasí a chtějí snížit pětiprocentní krácení personálu na minimum. Škoda Auto zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v Česku asi 34.000. Jedná se o kmenové zaměstnance, kromě nich v automobilce pracují i agenturní pracovníci.

Provoz ve Škodě mezitím komplikuje pandemie koronaviru. Na výrobních linkách už nastal podstav. "Řešení firma nalezla tak, že nutí agenturní zaměstnance, aby po noční pokračovali na ranní směnu a nahradili tak chybějící pracovníky. Podotýkáme, že toto je ten nejhorší hazard s lidským zdravím," doplnili odboráři. Agenturní zaměstnanci musí podle odborů po noční směně čekat, až se zjistí, kolik lidí se nedostavilo do práce, a pak jsou podle potřeby posíláni na další směnu. Odbory to kritizují.

Automobilka uvedla, že během letošního roku bude schopna snížit počet zaměstnanců o dvě procenta přirozenou cestou, například odchody zaměstnanců do penze nebo přirozenou fluktuací, tedy bez výpovědí.