ODS nechce o Evropské unii debatovat s komunisty

Představitelé parlamentních stran jsou připraveni diskutovat o EU a jejím dalším směřování. K diskusi šéfy stran a nejvyšší ústavní činitele vyzval v pátek prezident Václav Klaus. Největší parlamentní strany si ale kladou určité podmínky. ODS nechce, aby se debaty účastnili komunisté. ČSSD zase pochybuje, zda má mít Václav Klaus nad celou akcí patronát. Občanští demokraté jsou sice k diskusi připraveni, nelíbí se jim ale, že by s nimi měli u jednoho stolu sedět i komunisté. "Domníváme se, že by se tohoto jednání neměla zúčastnit KSČM. Iniciativu prezidenta ČR považujeme za mnohem efektivnější způsob debaty o evropských tématech, než spektakulární schůzky svolávané předsedou vlády Jiřím Paroubkem," soudí ODS v narážce na nedávnou schůzku Paroubka a šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka o EU. Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ČTK řekl, že po prohlášení ODS přibývá podle jeho názoru nad výzvou Václava Klause otazníků. "Mám pochyby nad jeho patronátem nad touto akcí. Myslím si, že jeho patronát je problém," řekl ČTK Zaorálek. Klaus podle něj zastává ve vztahu k EU nerealistické a mnohdy extremní názory. "Pro ODS je to o tom, kdo se má schůzky účastnit. Pro mě složení problémem není," řekl.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) iniciativu prezidenta Václava Klause uvítal. Věří, že se bude konstruktivně diskutovat nad otázkami Evropské unie. Za důležité považuje především sjednocení domácí pozice. Soudí, že schůzka o EU by se měla uskutečnit co nejdříve. O euroústavě ale jednat nechce, protože ji "považuje za mrtvou". Vyjádření Sobotky ČTK zprostředkoval ředitel jeho sekretariátu Edvard Kožušník.

Zaorálek v sobotu v rozhovoru pro ČTK připomněl, že již na jaře nabídl prezidentovi veřejnou debatu o evropské ústavě, a to i za účastni odborníků. Jako její téma navrhl to, zda a jak evropská ústava mění a posouvá suverenitu členských zemí EU. Klaus byl ale přesvědčen, že ho Zaorálek nemusí vyzývat k zahájení věcné debaty o euroústavě, neboť prezident ji už vede a jako první ji v Česku veřejně inicioval.

Klaus by uvítal, kdyby se setkání prezidenta, premiéra, šéfů obou parlamentních komor a předsedů stran konalo co nejdříve během léta. "Protože závažnost tématu přesahuje rozměry každodenního politického života, jsem přesvědčen, že tato debata musí proběhnout i na úrovni nejvyšších představitelů České republiky pod patronací hlavy státu," napsal Klaus v dopise, jehož text má ČTK k dispozici.