Rok 2005 v Česku

0:00
/
0:00

Začátek nového roku je vždy spojen nejen s bilanci roku končícího, ale i výhledem na rok začínající. Jaký tedy bude rok 2005 v České republice? O krátké shrnutí se v rubrice O čem se mluví pokusil Jaromír Marek.

Ve srovnání s rokem 2004 nečekají Čechy v letošním roce žádné dramatické změny, alespoň tedy žádné plánované změny. Na rozdíl od roku loňského, kdy Česko vstupovalo do Evropské unie a proběhly zde troje volby, nic takového se letos nečeká. Na tento fakt upozornil ve svém novoročním projevu i prezident Václav Klaus, když hovořil o tom, že rok 2005 se ale proto nesmí stát rokem bezejmenným a bezobsažným.

"Nesmí zůstat rokem, o kterém si za 365 dní řekneme, že prostě uplynul. Všichni ti, kteří mají ideály, mají názory a mají vize, kteří v ně skutečně věří, kteří jsou v cestě za nimi schopni přinést i osobní oběť a kteří nezaujímají jen účelové postoje, se musí pokusit přispět k nalezení cesty vpřed."

Právě proto, že rok 2005 není rokem volebním, mohl by být rokem dlouho očekávaných reforem. Více politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické.

To je však jen jedna z trojice připravovaných reforem. Penzijní reforma by přitom měla být spuštěna až v první polovině roku 2006. Letos by ovšem měla vzniknout její koncepce a potřebná legislativa. Je otázkou, nakolik se to, v kontextu s vyhlášenou "nulovou tolerancí" opoziční ODS, vládní koalici podaří. Další připravované reformy jsou zdravotní a sociální. Ta by měla změnit systém výplaty a možná i objem dávek jak v nemocenské, tak v nezaměstnanosti.

Foto: Evropská komise
I když v úvodu bylo řečeno, že Česko nečekají letos žádné volby, není vyloučeno, že právě v letošním roce proběhne referendum o evropské ústavě, i když v tomto případě není vůbec jisté, zda referendum vůbec bude, případně kdy. Zatímco vládní koalice chce uspořádat referendum společně s volbami v roce 2006, opoziční ODS toto spojení odmítá a tak není vyloučeno, že se referendum uskuteční už letos. Podle bývalého prezidenta Václava Havla by zase plebiscit o evropské ústavě neměl být vůbec. Co na to Vladimíra Dvořáková?

"Já jsem pro konání referenda, i když vím, že pro občany bude hodně složité rozhodovat o eroústavě, která sama je velmi komplikovaným dokumentem. Jde ale o to, že referendum bude nutit politiky, aby vysvětlovali své postoje, aby argumentovali. Chápu, že ODS je proti spojení voleb s referendem. Její voliči jsou totiž více proevropští než ona sama. Dostala by se do složité situace, kdy by v kampani musela vystupovat proti Evropě a mohlo by to odradit některé nevyhraněné voliče. Proto usiluje o to, aby byly volby oddělené."

Otázkou je, co přinese rok 2005 na české politické scéně. O reformu své politiky se snaží například komunisté, nejdramatičtější rok ovšem nejspíš čeká vládní sociální demokraty. Úřadující předseda této strany a premiér Stanislav Gross bude usilovat o zvolení do čela strany na velikonočním sjezdu a výsledek ovšem není zdaleka jasný. O tom, jaké otřesy na politické scéně by vyvolalo případné Grossovo nezvolení, lze nyní jen spekulovat.

Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Běžné české občany však ale bude přece jen spíše zajímat, zda a jak se budou letos zvyšovat životní náklady. Rok 2005 přinesl zdražení elektřiny, v průměru o 4,5 procenta, ale i plynu a pitné vody. Podražily i poštovní služby, v průměru o 14%. Další zdražení čeká od dubna kuřáky. Cigarety zdraží vyšší spotřební daň, takže cena krabičky se zvedne v průměru o šest korun. Některá krajská města včetně Prahy navíc počítají se zdražením městské hromadné dopravy. Na druhé straně by se neměly zdražovat potraviny.

Co se týká makroekonomických údajů, ekonomové počítají se 4,5 procentním růstem hrubého domácího produktu, růstem mezd kolem šesti procent, tříprocentní inflací a nižší nezaměstnaností. Dlouhodobě bude posilovat česká koruna, na konci roku lze očekávat kurz na úrovni 30 Kč za euro, tedy korunu o padesátník silnější než nyní. Posilovat bude koruna i vůči dolaru a může se dostat až pod hranici 22 korun. Zlevní tak dovážené zboží, ale třeba i zahraniční dovolené.

A co říkají na rok 2005 astrologové? Žezlo přebírá Merkur, planeta "otevřené komunikace", což je bezesporu dlouhodobě očekávaná změna, která by měla přinést oživení nejen do mezilidských vztahů, ale především do společensko-politického dění.