Premiér Gross poprvé připustil možnost demise

Premiér Stanislav Gross, foto: ČTK

Sociální demokracie se při řešení politické krize rozhodla k zásadnímu kroku. Premiér Stanislav Gross poprvé veřejně připustil demisi. ČSSD by se tak nemusela při hlasování o důvěře vlády spojovat s komunisty a uchránila by vládní koalici až do řádných voleb roku 2006. Poté, co Gross připustil možnost demise, stanovil podmínku, že by budoucího premiéra navrhl on sám.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Sociální demokracie se při řešení politické krize rozhodla k zásadnímu kroku. Premiér Stanislav Gross poprvé veřejně připustil demisi. ČSSD by se tak nemusela při hlasování o důvěře vlády spojovat s komunisty a uchránila by vládní koalici až do řádných voleb roku 2006. Poté, co Gross připustil možnost demise, stanovil podmínku, že by budoucího premiéra navrhl on sám. Tento záměr premiérovi posvětilo předsednictvo sociální demokracie a vyzvalo koaliční strany - lidovce a unionisty k jednání o jednorázové dohodě. Ta by měla umožnit vznik vlády, ve které nebudou významní představitelé politických stran.

"Ta varianta jasně obsahuje to, že bych rezignoval na funkci předsedy vlády poté, co bude tento projekt připraven, aby tady nebylo období politické nestability."

Podle prezidenta je to dobrý způsob, jak ukončit vleklou vládní krizi. Václav Klaus zároveň potvrdil, že je připraven pověřit ještě jednou sestavením nové vlády sociálního demokrata.

"Řešení tohoto typu jsem připraven nejen umožnit, ale i podpořit. Mělo by však být přijato bez dlouhého otálení."

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
A jak zareagoval na premiérův návrh sestavit vládu bez čelních představitelů politických stran šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek? Nejprve řekl: koho lidovci do vlády nominují, je jejich věc. Druhý den však uvedl, že ani on, ani první místopředseda strany Jan Kasal v případné nové vládě nebudou. Lidovci nebudou ani požadovat více ministerstev, než kolik měli v koaličním kabinetu Stanislava Grosse. Unionisté jsou připraveni jednat o jakékoliv variantě, z níž vzejde většinová vláda bez komunistů.

Jak hodnotí řešení vládní krize politolog Rudolf Kučera?

"Podstatné je, že sociální demokraté nakonec ve svém zájmu co nejdéle se udržet v těch vládních pozicích a zabránit předčasným volbám, došli k tomu, že je potřeba Grosse obětovat a tím uvolnit možnou cestu k dohodě s těmi svými koaličními partnery."

Krok sociálních demokratů ostře kritizuje opozice - ODS a KSČM. Šéf ODS Mirek Topolánek považuje výsledky jednání na podvod na voličích, protože tato vláda posledního půl roku nevládne. Komunistický šéf Miroslav Grebeníček uvedl, že nebude mlčet, pokud se do vlády dostanou "nevýznamní a odborně nepřipravení nýmandi".

"Komunisté víceméně dosáhli toho, čeho chtěli dosáhnout. To znamená, že ukázali české veřejnosti, že jsou politickou stranou, která má vliv, která rozhoduje. Nejprve o volbě prezidenta, nyní víceméně oni rozhodovali o existenci té vlády. Celá ta situace vlastně je ve prospěch komunistů,"

dodal politolog Rudolf Kučera. Komunisté návrh sociálních demokratů kategoricky odmítli. Jedinou variantou, kterou by mohli podpořit, je menšinový kabinet ČSSD. Ovšem za předpokladu, že by se sociální demokraté vrátili ke svému levicovému programu, řekl předseda strany Miroslav Grebeníček.

Kdo by se případně mohl stát novým premiérem, politici tají. Tisk dává největší šanci velvyslanci při Evropské unii Pavlu Kohoutovi. V úvahu údajně připadá i někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier.