OECD: Na 140 vlád se dohodlo, že budou pracovat na digitální dani

Téměř 140 světových vlád včetně vlády ČR se dohodlo, že začnou jednat o nových pravidlech pro mezinárodní digitální daň. Hotovo by podle sdělení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) chtěly mít do konce roku 2020. Tlak na změnu stávajících pravidel zdanění velkých internetových firem typu Amazonu, Facebooku a Googlu vyvinulo v poslední době několik zemí včetně České republiky, které připravily vlastní národní digitální daně. Nechtěly se smířit s tím, že obří technologické firmy daní své příjmy jen v zemích s nízkou daňovou zátěží, jako je Irsko, přestože mají zákazníky i v jiných státech.

Digitální daň pro internetové firmy v Česku by mohla začít platit ještě letos. Vládní návrh na zavedení digitální daně ve výši sedmi procent tento týden v úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní ho posoudí rozpočtový výbor. Ročně by daň mohla státnímu rozpočtu přinést asi pět miliard korun.

Čeští exportéři žádají premiéra Andreje Babiše (ANO) o změnu návrhu na zavedení digitální daně. Obávají se poškození česko-amerických vztahů a odvety amerického prezidenta Donalda Trumpa. Babiš podle Hospodářské komory čtyřicítce exportérů při debatě v pražském Florentinu řekl, že uvažuje o úpravě zákona, který prošel ve Sněmovně prvním čtením. Hospodářská komora to uvedla v tiskové zprávě.