Opozice neprosadila zamítnutí růstu televizního a rozhlasového poplatku

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila dnes ve Sněmovně zamítnutí vládního návrhu na růst poplatků veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Předloha, jež také rozšiřuje okruh poplatníků, odolala i snahám o vrácení vládě k přepracování. Po nynějším úvodním kole projednávání novelu posoudí mediální výbor. Debata ve Sněmovně o změnách v poplatcích trvala v prvním čtení celkem zhruba 18 hodin.

Lídři opozičních hnutí ANO a SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura mluvili v souvislosti s poplatky o plošné dani a Babiš i o korupci dvojice veřejnoprávních médií. Shodovali se v tom, že činnost veřejnoprávní televize a rozhlasu by měl hradit stát. Zamítnutí předlohy podpořilo 71 opozičních poslanců z celkem 167 přítomných členů dolní komory. Lídr SPD Tomio Okamura neprosadil usnesení, kterým by Sněmovna vyzvala Nevyšší kontrolní úřad k prověrce hospodaření České televize a Českého rozhlasu s poplatky i s vyhodnocením účelnosti výdajů.

Poplatek ČT zvyšuje novela od ledna o 15 korun na 150 korun měsíčně a ČRo o deset korun na 55 korun za měsíc. Úhrada by se měla zýkat i domácností, které sice nemají televizní nebo rozhlasový přijímač, ale používají takzvaný chytrý telefon, tablet či počítač.