Oštěpařka Ogrodníková a chodkyně Drahotová mají stříbro

První medaili pro českou výpravu na atletickém mistrovství Evropy v Berlíně získala oštěpařka Nikola Ogrodníková a navázala na dvojnásobnou olympijskou vítězku Barboru Špotákovou. Porazila ji jen Němka Christin Hussongová díky novému rekordu šampionátu 67,90 metru. Druhá česká oštěpařka Irena Šedivá obsadila sedmé místo. Ogrodníková už v této sezoně stála třikrát na stupních vítězů při Diamantové lize, v Lausanne dokonce na stupni nejvyšším. Do svého prvního velkého finále vstoupila hodem dlouhým 61,85 m a ten nakonec stačil na stříbro, protože soupeřkám se příliš nedařilo.

Anežka Drahotová vybojovala v chodeckém závodě na 20 kilometrů v Berlíně stříbro. Svůj letošní nejlepší čas vylepšila o více než půldruhé minuty na 1:27:03 a porazila ji jen Španělka María Pérezová. Závod žen byl kvůli úniku plynu téměř o dvě hodiny odložen. Chodkyně tak musely v závěrečné přípravě improvizovat a na kilometrový okruh vyrazily nezvykle společně s muži. Drahotovou komplikace nijak nepoznamenaly, na trati udávala tempo a dokonce několikrát vedla.

Belgičanka Nafissatou Thiamová vyhrála sedmiboj na atletickém mistrovství Evropy v Berlíně a ke zlatu z olympijských her a mistrovství světa přidala další titul ziskem bodů 6816 bodů. Kateřina Cachová obsadila šesté místo stejně jako na předchozím evropském šampionátu, ale s podstatně lepšími výsledky. Ve většině ze sedmi disciplín překonala nebo vyrovnala své letošní nejlepší výkony a poprvé nasbírala 6400 bodů.

Ruska Marija Lasickeneová podle očekávání vyhrála na mistrovství Evropy v Berlíně soutěž výškařek, když překonala rovné dva metry. Stejně vysoko se dostala Bulharka Mirela Demirevová, ale až na třetí pokus. Michaela Hrubá si zlepšila letošní maximum na 191 centimetrů a obsadila šesté místo.

Štafeta mužů postoupila na atletickém mistrovství Evropy v Berlíně do finále běhu na 4x400 metrů v českém rekordu 3:02,52. České kvarteto se drželo od začátku na čtvrté pozici, ale v posledním kole ho Pavel Maslák posunul před Polsko a s přehledem kontroloval poslední postupové místo. Rychlejší byly jen favorizované štafety Británie a Francie.