Ostrá reakce českých politiků na vraždění civilistů na Ukrajině

Česká diplomacie i čeští politici tvrdě odsoudili vraždění ukrajinských civilistů ruskou armádou. "Záběry zavražděných civilistů z míst osvobozených ukrajinskou armádou jsou děsivé. Ruská armáda se dopouští na Ukrajině válečných zločinů," napsal premiér Petr Fiala (ODS) na twitteru. Svět podle něj nikdy nesmí zapomenout Putinovi, že rozpoutal zbytečnou válku, při které umírají nevinní lidé.

Podle ministerstva zahraničních věcí (MZV) jde o válečný zločin režimu Vladimira Putina, chce se společně se spojenci zasadit o potrestání odpovědných. "Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni," uvedla česká diplomacie.

Informace o masových vraždách přichází z ukrajinských měst, které opustila ruská armáda. Starosta města Buča Anatolij Fedoruk řekl agentuře Reuters, že v jeho městě bylo zabito přes 300 lidí. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo osvobozené město za novou Srebrenicu. V městě, které sousedí s Irpinem a leží 37 kilometrů severozápadně od Kyjeva, podle něj ruští vojáci během měsíční okupace "náhodně vraždili místní civilní obyvatele".

"To, co se odehrálo ve městě Buča, jsou bestiální vraždy civilistů. Stejně jako proběhla denacifikace, musí proběhnout i deputinizace na všech úrovních. Do té doby musí Rusko stát mimo civilizovaný svět," napsal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Poznamenal také, že ruský velvyslanec v Česku zastupuje Putina i to, co se v Buče odehrálo. Podle místopředsedy vlády a předsedy Pirátů Ivana Bartoše barbarství i nelidská krutost nesmí mít v Evropě místo. "Děsivé záběry z ukrajinských měst vydávají jasná svědectví o tom, že Putin je válečný zločinec, který patří před soud. Jsem hrdý, že od první chvíle stojí ČR za Ukrajinou a jejími hrdiny. Naše pomoc musí a bude pokračovat," uvedl.

Bývalý premiér a předseda nejsilnější opoziční strany ANO Andrej Babiš na svém twitterovém účtu napsal, že je "odporným masakrem" civilistů v Buče znechucen a rozhodně ho odsuzuje. "Vše se musí důkladně vyšetřit a zdokumentovat. Má Rusko ještě nějaké zábrany?" poznamenal.