Ostravské zoo se podařilo rozmnožit vzácné krokodýlovce čínské

Ostravské zoologické zahradě se podařilo rozmnožit vzácné krokodýlovce čínské. Je teprve druhou evropskou zoo, kde se tito vzácní a v přírodě vyhubením ohrožení plazi rozmnožují. Daří se to ještě německé zahradě v Kolíně nad Rýnem, odkud zoo loni v létě pár krokodýlovců přivezla. ČTK to řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Ostravská zahrada loni v létě otevřela nové expozičně-chovatelské zařízení Chrám gibonů, kde kromě gibonů bělolících chová i několik dalších druhů zvířat z Vietnamu. Je mezi nimi i zhruba 40 centimetrů dlouhý ještěr - krokodýlovec čínský. Samice v ostravské zoo přivedla na svět čtyři mláďata. "Tito ještěři jsou ve své domovině úzce vázáni na vodu. Většinou se zdržují na větvích a jiných vyvýšených místech nad malými potůčky v horských lesích. Výsek takového lesa s vodní nádrží obývají i v ostravské zoo, kde mají k dispozici hustě zarostlé akvaterárium," uvedla mluvčí.

Samice nekladou vejce, ale mláďata se vyvíjejí v těle matky. Po zhruba devíti měsících se rodí živá mláďata vážící okolo čtyř gramů. Vzhledově vypadají mláďata jako zmenšeniny dospělých jedinců, odlišují se pouze zbarvením - mají jasně žlutou skvrnu na hlavě a naopak jim chybí červená barva na spodní části těla.