Pád cen ovoce loni připravil české ovocnáře o 180 milionů korun

Loňský pád cen ovoce připravil podle Ovocnářské unie ČR české ovocnáře na tržbách zhruba o 180 milionů korun. Snížení příjmů se v příštích letech odrazí v menších investicích do obnovy sadů, ve zhoršení jejich věkové struktury, a tím útlumu produkce. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda unie Jaroslav Muška. Celkový objem sklizně v peněžním vyjádření ovocnáři odhadují na 1,25 miliardy korun.

Největší propad cen loni postihl višně, a to ze 14 na šest korun za kilogram, a červený rybíz, který se propadl z 22 Kč na šest korun za kilo. Výrazné snížení cen postihlo i meruňky a broskve, jež se loni ani ze všech ploch vůbec nesklidily. Zvýšení cen loni zaznamenaly jen třešně. Pád cen má podle Mušky na svědomí neexistence českého zpracovatelského průmyslu, tlak obchodních řetězců na cenu a jen čtyřicetiprocentní organizovanost pěstitelů v odbytových organizacích. K větší organizovanosti dnes pěstitele vyzval ministr zemědělství Jaroslav Palas. "Také finanční podpora Evropské unie v sektoru ovoce a zeleniny jde výhradně přes producentské organizace," upozornil Palas.

Loňská sklizeň ovoce z českých sadů loni vzrostla o deset procent na nadprůměrných 202.354 tun. Byla tak nejvyšší od rekordního roku 2000, kdy se sklidilo 229.000 tun. S výjimkou broskví vzrostla sklizeň všech ovocných druhů.