Podle činitele CSU se ODS zasadí o konkordát mezi ČR a Vatikánem

Občanská demokratická strana se zavázala, že se zasadí o uzavření konkordátu mezi Českou republikou a Vatikánem, uvedl Markus Ferber, vedoucí poslanecké skupiny bavorské CSU v Evropském parlamentu. Potvrdila také, že vylučuje v ČR jakoukoli diskriminaci na základě národnosti nebo etnického původu.

Tyto závazky jsou podle Ferbera obsaženy v dohodě, kterou tento týden v Budapešti uzavřel spolu s místopředsedou ODS Janem Zahradilem a s místopředsedy klubu Evropské lidové strany- Evropských demokratů (ELS-ED) v EP Wimem van Velzenem a Jamesem Ellesem. Tato dohoda podle něj umožňuje, aby 49 poslanců CDU-CSU podpořilo v pondělí kandidaturu ODS do klubu ELS-ED a zajistilo českým občanským demokratům místo v této nejsilnější frakci Evropského parlamentu.

"ODS jako největší politická síla v ČR podporuje základní politické principy klubu ELS-ED. Uznává dále zásadní roli křesťanských církví v Evropské unii, a bude se proto aktivně zasazovat o uzavření konkordátu mezi ČR a Vatikánem," uvedl Ferber v komuniké.

CSU v minulosti hněvivě reagovala na stanoviska ODS a dalších českých subjektů ohledně Benešových dekretů. Její poslanci dokonce hlasovali proti přijetí Česka do EU. "Vždycky jsme říkali, že rány minulosti nejsou jen čistě bavorsko-českou nebo německo-českou záležitostí, ale evropskou otázkou," uvedl Ferber. "O to je důležitější, abychom dosáhli shody na výše uvedeném základě."