Policie má podnět na Bémova náměstka Blažka kvůli bezdomovcům

Policie dostala trestní oznámení, které poukazuje na názory náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka, jak se vypořádat s bezdomovci. Jde o podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, sdělili ČTK autoři trestního podnětu bezdomovec Jiří Vancl a vikářka Luterské evangelické církve augsburského vyznání Eduarda Heczková.

"Považuji to za naprosto absurdní, nejsem si vědom, že bych řekl něco, co by mělo znamenat podněcování k nenávisti vůči bezdomovcům," řekl ČTK Blažek. Ačkoli o trestním oznámení slyšel poprvé, policie jej minulý týden kontaktovala s tím, že s ním potřebuje mluvit o nějakém článku v novinách.

Vancl a Heczková ČTK informovali o tom, že trestní podnět podali kvůli článku, který vyšel v lednovém čísle měsíčníku ODS Prahy 1. Blažek tam podle nich zveřejnil své 'originální' metody, jak se vypořádat s bezdomovci v Praze. Dvojici oznamovatelů se nelíbí například věty o tom, že úkolem strážníků je stále bezdomovce vytlačovat a že základem je, nenechat bezdomovce na pokoji. Kvůli nim podali 9. května trestní oznámení na Blažka i šéfredaktorku. Vůči ní navíc vznesli žalobu na ochranu osobnosti.

Pokud jde o problematiku bezdomovců, zástupci města se podle Blažka nemohou tvářit, jako že neexistuje. "Město dává peníze, má ubytovny, které financuje, dává prostory. Ale na druhou stranu to musí mít i meze," zdůraznil. Bezdomovci by podle něj například neměli žebrat tam, kde je to městskou vyhláškou zakázané. Připomněl, že bývají často nemocní, objevila se i tuberkulóza, nepečují o sebe a ohrožují ostatní občany. "A to není v pořádku," míní Blažek.