Polská policie našla u zadržených Pákistánců mapu s ambasádou ČR

Polská policie v neděli zadržela dva Pákistánce a jednoho Ukrajince. V jejich bytě našla mapy, na kterých byla tužkou označena důležitá polská letiště a také další místa, mimo jiné i v blízkosti české ambasády. České velvyslanectví proto zpřísnilo bezpečnostní opatření a v pondělí už před ním hlídkovali policisté vyzbrojeni samopaly. Policie nyní zjišťuje, zda jsou zadržení cizinci napojeni na teroristy.

"Zadrženy byly celkem tři osoby. Dva Pákistánci a jeden Ukrajinec," potvrdil policejní mluvčí Pawel Chojecki informaci, kterou dnes přinesl deník Gazeta Wyborcza. "Dokud neověříme vše, můžeme v souvislosti s vyšetřováním hovořit o mnoha variantách," komentoval spekulace o tom, že si cizinci na mapách označili potenciální cíl teroristického útoku.

Jeden ze zadržených Pákistánců ale tvrdí, že na mapách si zaznamenal místa, na kterých se nacházejí úřady kompetentní k vyřízení trvalého pobytu. S odvoláním na vyšetřovatele o tom informovala tisková agentura Polského rozhlasu. Deník Gazeta Wyborcza napsal, že na plánu polské metropole byla označena kromě české ambasády a varšavského letiště i britská ambasáda, městská synagoga a policejní ředitelství.

"Česká ambasáda přijala v souvislosti se zvýšenou hrozbou teroristického útoku přísnější bezpečnostní opatření, která ale nemohu blíže komentovat," řekl ČTK mluvčí velvyslanectví Petr Kubera. Zpřísněná ostraha českého zastupitelského úřadu mimo jiné znamená, že se do objektu nedostane nikdo, kdo není předem ohlášen. Na chodu úřadu by se ale tato zvýšená bezpečnost neměla projevit. "Probíhá tady normální každodenní běžná práce," dodal Kubera.

V bytě u zadržených cizinců podle listu Gazeta Wyborcza našli policisté kromě map také leták italských aerolinek Air Italia s plánkem letadla, na jehož trupu byly dva křížky. Dva Pákistánci pobývají v Polsku od 26. listopadu jako uprchlíci. Policie zatím nezveřejnila jejich totožnost.