Pompeo kritizoval Čínu, ocenil Vystrčila za cestu na Tchaj-wan

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v Senátu kritizoval Rusko i Čínu. Moskva se podle něj snaží podkopávat suverenitu evropských zemí pomocí dezinformací. Za větší hrozbu ale považuje čínskou komunistickou stranu, která se podle něj snaží změnit vývoj ve světě, provádí v zahraničí vlivové operace a snaží se na Západě krást duševní průmyslové vlastnictví. Pompeo také ocenil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) za to, že se chystá navzdory čínské kritice navštívit Tchaj-wan. Připomněl, že totéž plánoval i Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS).

Pompeo svůj zhruba desetiminutový projev protkal odkazy na bývalého českého prezidenta Václava Havla. Několikrát zopakoval význam Havlovy ideje, že je důležitější žít v pravdě než ve lži. Pompeovo vystoupení si kromě senátorů přišli poslechnout i bývalý předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), bývalý velvyslanec v USA a nynější europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nebo ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

Ministr Pompeo poté přijel na Pražský hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Zeman při setkání varoval USA před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Ocenil vzájemné ekonomické vztahy. Na příjezd amerického ministra na hradním nádvoří čekala skupina demonstrantů. S sebou měli transparenty v češtině i angličtině, na kterých Pompea varovali, aby Babišovi a Zemanovi nevěřil. Chvíli před příjezdem Pompea je policie vytlačila do průchodu na další nádvoří. Demonstranti proti zákroku protestovali pískotem a provoláváním hanby.