Poslanci z komise pro BIS chtějí větší kontrolu tajných služeb

Většina poslanců ze sněmovní kontrolní komise pro činnost Bezpečnostní informační služby (BIS) by uvítala větší kontrolu tajných služeb. Poslanci si stěžují, že například Úřad pro zahraniční styky a informace není vůbec kontrolován a u BIS musí poslanci vycházet jen z toho, co jim na zasedáních řekne její ředitel. Civilní kontrarozvědka se přitom podle svého mluvčího Jana Šuberta kvalifikované kontrole nevyhýbá a její případné rozšíření vítá.

O potřebě větší kontroly tajných služeb hovořil ve čtvrtek v Senátu předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas (ODS). Klas prohlásil, že civilní kontrarozvědka je schopna provádět diskreditační kampaně politiků či dokonce státních úřadů, což prý on sám zažil na vlastní kůži při zveřejnění svých problémů s tím, že několik dní neměl bezpečnostní prověrku. Neutěšená situace kolem českých tajných služeb se prý začíná měnit až v poslední době, po nástupu vlády Stanislava Grosse.

Podle Klase není vyloučeno, že někteří redaktoři hlavních televizí, důležitých rozhlasových stanic a velkých tištěných médií mohou být využíváni při kampaních či diskreditaci. "Ujišťuji veřejnost i novinářskou obec, že BIS neprovádí jakékoli kampaně či diskreditační akce. Aktivity tohoto druhu považuje BIS za naprosto nepřípustné. Použití zmíněných metod by představovalo nejhrubší zneužití zpravodajské služby," reagovala BIS.