Právní spor Česka a Evropské komise o Babišův střet zájmů by měl posoudit Evropský soud, míní ministr Havlíček

Spor o střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) by měl podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) rozhodnout Evropský soudní dvůr. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News. Rezoluci Evropského parlamentu, který ve čtvrtek většinou hlasů odsoudil Babišův střet zájmů, považuje za politické hlasování.

Evropská komise zveřejnila v dubnu závěrečnou zprávu auditu, podle které je Babiš ve střetu zájmů. Podle zprávy ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek včetně holdingu Agrofert, a zároveň se podílí na rozdělování dotací EU v ČR. Europoslanci ve čtvrtek vyzvali orgány EU i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro Agrofert. Babiš rezoluci označil za snahu o ovlivnění říjnových sněmovních voleb v Česku.

Právně nezávaznou rezoluci k Babišovu střetu zájmů podpořila jasná většina europoslanců, a to 505. Proti bylo pouze 30 poslanců a hlasování se jich zdrželo 155.

"Je to právně nezávazná rezoluce. Jediný, kdo to může rozsoudit, protože to je poměrně náročná diskuse o tom, jestli to je nebo není střet zájmů, podle našeho názoru je Evropský soudní dvůr," řekl Havlíček. Podle českých zákonů jednotlivé úřady jednaly správně, zatímco auditní orgán Evropské komise s tím nesouhlasí, dodal.