Ministryně Dostálová: Evropský parlament se vměšuje do českých záležitostí, připravím reakci

Andrej Babiš, foto: ČTK / David Taneček

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) připraví premiérovi Andreji Babišovi (ANO) reakci na páteční rezoluci Evropského parlamentu. Europoslanci jasnou většinou schválili usnesení kritizující možný střet zájmů českého premiéra. Babiš tvrdí, že za rezolucí stojí čeští europoslanci, kteří chtějí Česko v Bruselu poškodit.

Foto: archiv ČRo

Podle usnesení Evropského parlamentu premiér Babiš zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, protože se podílí na rozhodování o penězích z evropského rozpočtu a zároveň kontroluje holding Agrofert. Rezoluce vyzývá Evropskou komisi, aby navrhal nástroj, který by konfliktům zájmů příště efektivně zabránil.

Ministryně Klára Dostálová, která má na starosti čerpání evropských dotací, řekla, že rezoluce Evropského parlamentu nemá v historii obdoby. Podle ní se Evropský parlament vměšuje do záležitostí České republiky a jeho vyjádření jsou za hranou.

Klára Dostálová,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

"Rozhořčení premiéra chápu. I mě se dotkla některá ustanovení té rezoluce. Já si prostě nemyslím, že to takto je. Máme skutečně docela propracovaný systém kontrol pro čerpání peněz z Evropské unie, nastavené jednotné metodické prostředí. Nerozumím tomu, z jakého titulu se Evropský parlament takto vměšuje do záležitostí České republiky," uvedla.

Babišovi chce připravit vlastní reakci na rezoluci, protože nesouhlasí s mnohými částmi. Dostálová také připomněla, že zatím neskončila auditní šetření Evropské komise ohledně Babišova možného střetu zájmů. Andrej Babiš odmítá, že by ve střetu zájmů byl, protože Agrofert vložil do svěřenských fondů.

Reakce politiků

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK / Michal Kamaryt

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje rezoluci za politickou deklaraci. "Myslím, že pro Českou republiku je to velmi nepříjemná věc. Když to vezmu velmi diplomaticky, je tam celá řada věcí, která, když se zabýváte problematikou dotací, by měla být brána vážně. Jsou tam úkoly pro Evropskou radu, Evropskou komisi, kde je jasně řečeno, že ten systém transparetní není a jsou tam úkoly pro členské země," uvedl Zaorálek.

Oznámení ministryně Dostálové vyvolalo také reakce politiků na sociálních sítích. „Pokud paní ministryně pro místní rozvoj nechápe, proč Evropský parlament řeší evropské dotace, asi by se měla zamyslet nad dalším vlastním kariérním působením. Speciálně tohle ministerstvo by totiž asi mělo mít trošku povědomí o tom, jak ten systém funguje," uvedl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

Foto: ČT

Také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miloslav Kalousek vyjádření ministryně Dostálové kritizuje. "Paní ministryně Dostalová je buď zcela nekompetentní, nebo jsou pro ni zájmy koncernu Agrofert přednější, než zájem veřejný. Evropský parlament má své kontrolní povinnosti k čerpání fondů EU a těm povinnostem dostál. Nedostála jim Dostálová," napsal na sociální síti.

Vyjádřil se také šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. „Paní Dostálová, pletete si svou roli. Máte hájit zájmy Česka a občanů, ne svého šéfa. Audit Evropské komise o střetu zájmů Babiše už rozhodl, MMR mělo poslat opatření k nápravě. Pokud jste jim zase napsala, že nic dělat nebudete - přijdeme o víc peněz i kvůli Vám," vzkázal.