Středočeský kraj: Babiš není ve střetu zájmů, média neovládá

Andrej Babiš, foto: Martin Strachoň, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Středočeský krajský úřad pravomocně rozhodl o zastavení přestupkového řízení s premiérem Andrejem Babišem z hnutí ANO, které se týkalo podezření ze střetu zájmů. V kauze šlo o možný vliv Babiše na média, která vlastní jeho bývalý holding Agrofert. Podnět k prošetření podala česká pobočka protikorupční organizace Transparency International. Krajský úřad nyní oznámil, že žádné pochybení Babišovi neprokázal. Rozhodnutí je pravomocné.

Andrej Babiš,  foto: Martin Strachoň,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0
"Řízení o přestupku podle zákona o střetu zájmů, kterého se měl dopustit obviněný Andrej Babiš, se zastavuje, neboť spáchání skutku, o němž se vede řízení, nebylo obviněnému prokázáno," píše se v rozhodnutí Středočeského kraje.

Ten už podruhé posuzoval odvolání premiéra proti rozhodnutí Městského úřadu v Černošicích, kam Babiš průhonickým bydlištěm spadá a který mu dvakrát uložil pokutu 200 tisíc korun za přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Tamní právníci si totiž stáli za tím, že Babiš porušuje zákon proto, že jako vrcholový politik ovládá celostátní média spadající pod Agrofert. Premiér se bránil tím, že celý holding převedl do svěřenských fondů. Krajský úřad nyní věc zastavil, odvolání už není možné.

Podle Andreje Babiše tak už jde o uzavřenou věc. Novinářům v pondělí řekl, že bylo jasné, že to tak muselo dopadnout. Celou záležitost pak označil za pseudoaféru, která byla podle něj vyprovokována na základě udání "zkorumpované neziskovky Transparency International a udavačů z Pirátů“. "Je to úplně nesmyslné od počátku, protože pokud jsme v naší zemi zavedli speciální zákon proti Babišovi - lex Babiš - a já jsem postupoval podle toho zákona, tak nemůžu mít žádný střet zájmů,“ dodal Babiš.

TI a opozice: Rozhodoval úřad řízený hnutím ANO

David Ondráčka,  foto: Martina Schneibergová
Transparency International i nadále tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon. S rozhodnutím středočeského krajského úřadu protikorupční organizace nesouhlasí. Její šéf David Ondráčka Českému rozhlasu řekl, že ho ale postup kraje nepřekvapil.

"Procesně Černošice ukázaly odvahu a postavily se k tomu čelem, ale naše silné pochyby nad průběhem řízení na krajském úřadě trvají. Došlo tam k náhlé výměně úředníků, nevysvětlitelné reorganizaci a naše otázka je, zda ještě jde o nezávislé rozhodnutí, “ uvedl. Podle něj jde o další příklad, kdy instituce řízené hnutím ANO rozhodují ve prospěch Andreje Babiše a ilustrují tak jeho enormní střet zájmů.

Také středočeská opozice už dříve kritizovala skutečnost, že kauzu projednává středočeský úřad, kde vládne hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podezření z podjatosti odmítla.

Podle předsedy klubu zastupitelů za STAN Věslava Michalika se ale nyní potvrdilo, že měl o případu rozhodovat jiný krajský úřad. Podobný názor má i poslanec a zastupitel za ODS Martin Kupka. „Samozřejmě, že se v tomto případě nabízí problém s dalším střetem zájmů. Ale nechci soudit před tím, než budu mít možnost se seznámit s argumenty, které krajské úředníky vedly k zastavení řízení."

Proti rozhodnutí krajského úřadu nelze podat řádný opravný prostředek, tedy odvolání. Za podmínek stanovených správním řádem může pravomocné rozhodnutí přezkoumat v takzvaném přezkumném řízení nadřízený správní orgán. Tím je v tomto případě ministerstvo spravedlnosti. Rozhodnutí může být také přezkoumáno ve správním soudnictví, avšak pouze za podmínky, že by účastník řízení, tedy Babiš, podal proti rozhodnutí krajského úřadu žalobu.