Pravoslavné Velikonoce se blíží, v neděli bude žehnaní ratolestí

Pravoslavná církev se připravuje na největší křesťanské svátky - Velikonoce. Měsíční odstup od oslav katolických je dán pohyblivým juliánským kalendářem, jímž se pravoslavní tradičně řídí. Svatý týden začne pro křesťany východního obřadu svěcením ratolestí v neděli, kdy si připomenou příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma.

Obdobou Květné neděle odstartují pravoslavní takzvaný pašijový týden. Jeho vyvrcholením bude Velký pátek, Velká sobota a nedělní oslava Kristova vzkříšení. Součástí oslav bude také půlnoční průvod kolem brněnského svatováclavského chrámu, řekl ČTK protojerej brněnské pravoslavné obce Jozef Fejsak. Duchovní při obřadu také posvětí věřícím přinesené pokrmy.

Pravoslavné Velikonoce se svým způsobem slavení a lidovými zvyky ničím neliší od pojetí katolického. Samozřejmostí je čtyřicetidenní půst, svěcení vajíček či obdarovávání dětí. Duchovně nejvýznamnější je noc Kristova vzkříšení ze soboty na neděli. Jediným rozdílem je časový posun a fakt, že pravoslavné Velikonoce vrcholí vždy s koncem židovského svátku Pesach.