Pražané obdivovali práci řezníků a ochutnávali vepřové dobroty
Už od sobotního rána Pražané, kteří mají v oblibě vepřové speciality a kteří byli zvědaví na to, jak se dělají jitrnice nebo jelítka, přicházeli na náměstí Míru. Druhá městská část tam pořádala "Hody na Míráku". Řezníci pobíhali kolem kouřícího kotle s ovarem a kolem stolů, na kterých měli velký vál - neboli štoček - na přípravu prejtu, špejle, střívka, nakrájené housky, vařené kroupy, sůl, česnek, majoránku a další koření. Řezníci vyndali z kotle ovar, řeznický mistr ho rozkrájel kolíbkou, což jsou zahnuté spojené nože určené jen k tomuto účelu. Pak směs osolil, doplnil krájenou houskou, okořenil a hlavně dobře promíchal, než takto připravený prejt začal ručně "nabíjet" do důkladně "vyšlemovaného" střívka. Nejprve spatřila světlo světa zkušební jitrnice. Po povaření v kotli ji řezníci vyndali, rozřízli a znalecky koštovali, zda má tu správnou chuť. U řeznických stolů se tlačili zvědavci, vyptávali se na to či ono a hlavně chtěli vědět, kdy si budou moci koupit čerstvé jitrnice. Prodával je sousední stánek, ale až po uvaření vychladly.