Před 150 lety zemřel K. J. Erben. Otce české folkloristiky proslavila hororová Kytice

Plná vášní, posedlostí, přízraků a často až hororových scén je baladicky laděná sbírka básní Kytice, která nejvíce proslavila svého autora Karla Jaromíra Erbena. Tento spisovatel a historik byl též uznávaným slavistou a jedním z otců české folkloristiky. Kromě toho pořídil také jako pražský archivář například první soupis pražských ulic, podílel se i na sestavení Riegrova Slovníku naučného a přispěl k ustavení české právnické terminologie. Erben zemřel před 150 lety, 21. listopadu 1870, v Praze.

Erben, který je i autorem pohádek Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Zlatovláska či Pták Ohnivák a liška Ryška, psal své nejslavnější dílo dlouhá léta. Poprvé vyšlo jako Kytice z pověstí národních v roce 1853 a obsahovalo 12 básní, mimo jiné Polednice, Štědrý den, Svatební košile, Poklad či Vrba. Některé z nich později zhudebnil Antonín Dvořák a v roce 2000 podle nich natočil František Antonín Brabec film Kytice.

Karel Erben, jenž později přijal vlastenecké jméno Jaromír, se narodil 7. listopadu 1811 do rodiny chudého ševce v podkrkonošském Miletíně. Z devíti dětí jeho rodičů většina do roka zemřela, včetně Karlova dvojčete. Po gymnáziu v Hradci Králové vystudoval práva v Praze, kde se seznámil s Františkem Palackým. Právě na jeho doporučení byl v roce 1843 pověřen českými stavy sbírat v mimopražských archivech materiál k historii šlechtických rodů. Roku 1846 byl jmenován asistentem Vlasteneckého (Národního) muzea. Po letech čekání byl roku 1851 jmenován archivářem Prahy a teprve od té doby byla jeho rodina trvale existenčně zajištěna. Kromě rodiny ze svých skromných prostředků Erben podporoval, jako jeden z mála, i Boženu Němcovou. Od roku 1864 až do konce života pracoval jako vysoký úředník na pražském magistrátu.