Primář ze Sokolova: Nejsou lůžka, pacienty musíme vybírat

Situace v sokolovské nemocnici je kvůli šíření covidu-19 kritická, chybějí lůžka, pacienty je nutné selektovat a nelze všem poskytnout potřebné přístroje. České televizi to dnes řekl primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka. Uzavření Sokolovska a Chebska vnímá jako gesto, že si vláda konečně uvědomila vážnost situace. Opatření ale podle něj měla přijít mnohem dřív, navíc podobně kritický stav může být zanedlouho v jiných regionech. Situaci v nemocnici označil za katastrofickou až apokalyptickou.

"Musíme improvizovat, přeposílat pacienty jinam, musíme lidi selektovat. Ano, pojďme si to říct 'na férovku', selektování pacientů existuje, ano pane ministře, jinak to nejde," řekl primář na adresu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Například přístrojů na dechovou podporu mají podle Straky deset, pacientů, kteří je potřebují, je ale dvakrát tolik.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je v tuto chvíli téměř na hraně kapacit, hospitalizovaných s covidem-19 má víc než 220, z toho šest desítek na lůžkách intenzivní péče. Pacienti ale v žádném případě neleží na chodbách a mají zajištěnou péči odpovídající jejich zdravotnímu stavu. ČTK to sdělili zástupci nemocnice. Fakultní nemocnice reagovala na dnešní vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), které s odkazem na vyjádření ředitele nemocnice pronesl na dnešní tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády.