Průzkum pro ČRo: Blažek podle poloviny Čechů ohrožuje důvěru ve spravedlnost

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle poloviny Čechů ohrožuje důvěru ve spravedlnost. Nemyslí si to 20 procent lidí, ukázal průzkum agentury Median pro Český rozhlas Radiožurnál, jehož výsledky dnes zveřejnil server iROZHLAS. V průzkumu minulý týden v pondělí a v úterý odpovědělo tisíc respondentů. Na tom, že Blažek v ministerské funkci ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení kabinetu, se v on-line hlasování usnesla nejmenší vládní strana Piráti.

Šéf Medianu Přemysl Čech upozornil, že 29 procent dotázaných zvolilo odpověď "nevím, nedokážu posoudit". "Znovu bych zdůraznil, že to vnímám jako silný důkaz toho, že problematika není celoplošně mezi lidmi dostatečně vnímána, že je to spíš problém určitých okruhů lidí," uvedl.

Pirátské usnesení z poloviny června reagovalo na možný Blažkův střet zájmů ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých v posledních měsících informovaly protikorupční organizace. Kvůli výsledkům pirátského hlasování se sešel premiér Petr Fiala (ODS) s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Podle předsedy vlády si záležitost vysvětlili.